Війна не лише зруйнувала тисячі українських міст, але й суттєво вплинула на плани людей щодо житла. Купівля нерухомості стала складним процесом, адже багато хто не знає, де саме їм жити після закінчення бойових дій.

Які ж міста обиратимуть українці для життя? Чи збережеться попит на нерухомість? На ці питання відповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Житловий будинок / фото: Pinterest
Житловий будинок / фото: Pinterest

Фактори, які впливатимуть на вибір місця проживання:

Яким буде попит на нерухомість після війни

  • Зростання попиту на просторі квартири: Після завершення війни, на думку Берещак, попит буде зосереджений на дво- та трикімнатних квартирах. Однокімнатну нерухомість також купуватимуть, але значно більше людей шукатимуть просторіші варіанти.

  • Вподобання щодо новобудов: Популярними залишатимуться квартири з євро-плануванням, які мають простору кухню-вітальню та ізольовані спальні. На вторинному ринку покупці віддаватимуть перевагу квартирам з просторими кухнями, уникаючи хрущовок.

  • Відмова від високих поверхів: Через проблеми з електрикою люди уникатимуть життя на високих поверхах. Також зростає попит на житло в будинках, які не є панельними, з міркувань безпеки.

  • Мінімальна залежність від електрики: Покупці прагнутимуть жити в будинках, де немає електроплит чи електричної теплої підлоги, щоб мінімізувати залежність від електроенергії.

Якому ринку нерухомості українці віддаватимуть перевагу

  • Первинний ринок або "вчорашня" первинка: Люди більше орієнтуватимуться на первинний ринок через ряд причин:

    • Енергоефективність: Нові будинки пропонують кращу теплоізоляцію та заощадження енергії, що є важливим під час можливих вимкнень світла.

    • Комфортні планувальні рішення: Нові квартири зазвичай мають більш сучасні та комфортні планування.

    • Розвинена екосистема: Первинний ринок пропонує житлові комплекси з усіма необхідними зручностями, що забезпечують комфортне життя.

Вибір міста та житла після війни буде визначатися не лише безпекою та доступністю ринку, але й емоційними факторами, такими як відчуття дому. Українці прагнутимуть жити в комфортних умовах, маючи доступ до сучасної інфраструктури та зручностей.

Житловий фонд, скріншот: YouTube
Житловий фонд, скріншот: YouTube

Нагадаємо, що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук".

Як повідомляли раніше, в Україні нещодавно ввели новий податок на житло.

Як писав "Знай" раніше, в Україні ввели жорсткі правила перебування у квартирі з домашніми улюбленцями.