З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію, який зменшує призовний вік до 25 років. Це означає, що чоловіків до цього віку зазвичай не можуть мобілізувати, хоча в деяких випадках це все ж може статися.

За словами експерта юридичної компанії "Riyako&Partners" Катерини Аніщенко, чоловіки від 18 до 25 років повинні стати на військовий облік за місцем проживання або перебування. Для них основним документом буде приписне свідоцтво, а не військовий квиток.

Мобілізація в Україні, скріншот: YouTube
Мобілізація в Україні, скріншот: YouTube

Повістку можуть вручити до 25 років тільки якщо чоловік є офіцером запасу. Якщо ж він цивільний, то повістку вручають лише для оновлення облікових даних.

Якщо чоловік є цивільною особою, йому можуть вручити повістку лише для оновлення військово-облікових даних. Це означає, що його запрошують до ТЦК, щоб перевірити і оновити інформацію в облікових документах.

Популярні новини зараз
Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми
Показати ще

Реєст військовозобов'язаних, фото: armyinform.com.ua
Реєст військовозобов'язаних, фото: armyinform.com.ua

Якщо вам вручено повістку для оновлення даних, слід з'явитися до ТЦК та надати необхідну інформацію. Якщо вас мобілізують всупереч правилам, ви маєте право оскаржити наказ про мобілізацію. Термін оскарження становить один місяць.

Процес мобілізації продовжується навіть під час судових розглядів, тобто, поки тривають судові засідання, ви можете проходити навчання або підготовку.

Якщо ви самостійно виявили бажання мобілізуватися, вам можуть вручити повістку для проходження служби.

Нагадаємо, ТЦК забороняють користуватися телефоном: українцям розповіли, як себе захистити

Раніше ми писали про те, що не всі зможуть собі дозволити: Кабмін розглядає два варіанти бронювання від мобілізації

Вам буде цікаво дізнатися вони точно залишаться без броні: хтось із українців гарантовано потрапляє під мобілізацію з 18 травня