В українському парламенті запропонували по-новому переслідувати порушників закону про мобілізацію. Зокрема, військовим поліцейським парламент планує надати право в окремих випадках потрапляти у житло порушників законодавства (такими юридично можуть вважати і ухилісти) та надати право платити гроші фізичним особам за допомогу у розкритті злочинів.

Про це йдеться у новому законі про військову поліцію.

Візит до ТЦК, скріншот: Facebook
Візит до ТЦК, скріншот: Facebook

"У невідкладних випадках, пов'язаних із порятунком життя людей та майна або з безпосереднім переслідуванням осіб, підозрюваних у скоєнні злочину, у випадках та на підставах, передбачених законом, проникати у житло чи інше володіння особи з негайним повідомленням органу досудового розслідування та прокуратури", - йдеться у пункті 11 статті 16 законопроекту.

Адвокат Катерина Аніщенко, яка розбирається зокрема й у питаннях мобілізації та військової сфери, у коментарі для ТСН.ua розповіла, що разом із цим законопроектом у парламенті розглядається законопроект про внесення змін до адміністративного та кримінального кодексів.

Популярні новини зараз
"ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних
Показати ще

ТЦК та поліція перевіряють маршрутку
ТЦК та поліція перевіряють маршрутку

"Розширено перелік повноважень", - зазначила Аніщенко.

"Якщо враховувати мету цього законопроекту щодо запровадження військової поліції, то там мають на увазі те, що вони мають право розшукувати саме військовозобов'язаних. Тобто дезертирів, які вже порушили вимоги закону, а не ухилялися, які не прибули і не оновили свої військово-облікові дані Але з урахуванням того, що на рівні законопроекту передбачені зміни до адміністративного кодексу, з урахуванням мети створення військової поліції, я можу припустити, що саме військова поліція здійснюватиме оперативно-розшукові дії стосовно тих, хто не оновив свої військово-облікові дані. , які не стали на військовий облік, які були оголошені у розшук та не з'явилися до ТЦК", - додала юрист.

Поліція, штраф, скріншот: Facebook
Поліція, штраф, скріншот: Facebook

Окрім пункту про проникнення в житло, законопроект пропонує легалізувати "доноси" за гроші. А саме: запровадити створення "партизанської мережі", яка за гроші повідомляла б правоохоронцям про тих військовозобов'язаних, які порушили законодавство.

"Здійснювати співпрацю з фізичними особами, у тому числі на договірних засадах, дотримуючись умов добровільності та конфіденційності цих відносин, матеріально та морально заохочувати осіб, які надають допомогу у запобіганні, виявленні, припиненні кримінальних правопорушень", — це норма статті № 9 законопроекту про військову поліцію.

За словами адвоката, йдеться про те, що хочуть заохочувати цивільних надавати інформацію щодо правопорушника, дезертира тощо.

Нагадаємо, Польща проведе мобілізацію для українців: заяву міністра.

Раніше повідомлялося, що до 16 червня українські жінки зобов'язані стати на військовий облік.

Також, від штрафів уже не відвертіться: як каратимуть ухилістів за порушення закону про мобілізацію.