Літом на вулицях особливо багато людей виходить кататися на велосипедах і електросамокатах. Це зрозуміло: погода стає приємною, і велосипед чи електросамокат - це не лише спосіб транспорту, а й чудовий спосіб провести час на свіжому повітрі.

Однак, як і у випадку будь-якого іншого виду транспорту, дотримання правил безпеки на дорозі є дуже важливим. Український закон "Про дорожній рух" містить правила, які регулюють поведінку велосипедистів і водіїв електросамокатів на дорозі.

Електросамокат Фото: скрні відео
Електросамокат Фото: скрні відео

Ці правила створені з метою забезпечення безпеки всіх учасників руху. Тому, якщо порушувати ці правила, можна отримати штраф. Велосипедистам загрожує штраф у розмірі 340 гривень за порушення правил дорожнього руху.

Якщо вони керують велосипедом у нетверезому стані, сума штрафу збільшується до 680 гривень. І якщо їхнє порушення призводить до аварійної ситуації, штраф може становити або 850 гривень, або ж вони зобов'язані виконати 20-40 годин громадських робіт. За повторне порушення штраф знову складе 850 гривень.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

Велосипедист. Фото Freepik
Велосипедист. Фото Freepik

Щодо водіїв електросамокатів, вони також повинні дотримуватися правил. Рухатися по тротуару на електросамокаті можна, але за це можна отримати штраф у розмірі 850 гривень. І, звичайно, керувати електросамокатом у стані алкогольного сп'яніння категорично заборонено, і за це передбачений штраф у сумі 17 000 гривень.

Якщо ж вони стануть причиною аварії з пішоходом, то на них може чекати не лише штраф, а й вирок суду, який врахує всі обставини події та може винести рішення про штраф або навіть ув'язнення.

Нагадаємо, депутат Естонії відправився в епічну подорож велосипедом з Таллінна до Києва: "Не збийте, б***ь"

Раніше ми писали про те, що штрафи не тільки водіям: які покарання загрожують пішоходам та велосипедистам

Крім того, Знай.ua повідомляв, частка секунди і на вас чекає купа проблем: як карають водіїв, які люблять "поганяти" на червоний