На тлі повномасштабної війни в Україні питання мобілізації не втрачає актуальності. Усі чоловіки призовного віку ризикують отримати повістку та вирушити на фронт. Проте постає питання: що буде з тими, хто раніше не проходив термінову військову службу?

Юрист Данило Гончаренко роз'яснив, що згідно із законодавством, мобілізації підлягають усі чоловіки призовного віку. "Проходження термінової служби не входить до списку винятків", – зазначив він. Це означає, що навіть якщо ви ніколи не служили, ви все одно можете отримати повістку.

Повістки. Мобілізація. Фото скріншот з Youtube
Повістки. Мобілізація. Фото скріншот з Youtube

Гончаренко пояснив, що особи, які не проходили термінову військову службу, формують так званий громадський резерв. Це означає, що таких чоловіків можуть використовувати для комплектування та поповнення лав Сил оборони, Національної гвардії та інших військових формувань під час мобілізації. Основною умовою є придатність до військової служби з укладання військово-лікарської комісії.

Підготовка новобранців: обов'язковий етап перед бойовими діями

Популярні новини зараз
Наступного місяця пенсія може не прийти – хто з пенсіонерів ризикує залишитися з пустим гаманцем Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Гроші змусять повернути державі: українців попередили Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

Юрист підкреслив, що через відсутність попередньої військової підготовки, новобранців спочатку навчають основ військової справи у навчальних центрах або на полігонах. Це необхідний крок, перш ніж вони можуть безпосередньо приєднатися до бойових дій. Надсилання мобілізованих на передову без належного рівня підготовки та навичок поводження зі зброєю категорично заборонено.

"Цей резерв є важливим джерелом для періодичного ротаційного поповнення особового складу у разі збройного конфлікту, що триває, і потреби в додаткових силах", - зазначив Гончаренко.

Нагадаємо, що дійсно потрібно в "підручці": список та досвід воїна

Раніше ми розповідали: Примусова мобілізація: представник ТЦК пояснив, чому українців силою заштовхують до автобусів – самі винні

Також, чи прийдуть вибивати двері? Адвокат розповів про норми нового закону про військову поліцію