Коли Ви отримуєте повістку на призов до армії через загальну мобілізацію, це може створити певні непевності щодо вашого статусу на роботі та прав на відпустки. Однак, законодавство України надає певні захисти та гарантії працівникам у таких ситуаціях.

По-перше, коли Ви отримуєте повістку, важливо повідомити свого роботодавця про це. Після отримання повістки, Ваш роботодавець має видати Вам наказ про звільнення на час призову до армії.

робота в Україні
робота в Україні

У цьому наказі має бути вказана Ваша ПІБ та посада, дата початку вашого відсутності на роботі (яка має збігатися з датою призову до армії), причина вашого звільнення (у цьому випадку, це повістка), і твердження про те, що за Вами зберігається місце роботи та посада.

По-друге, закон гарантує, що Ви не втрачаєте своє місце роботи та посаду через призов до армії. Вам також можуть бути надані виплати з державного бюджету під час Вашої служби відповідно до закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Осінній призов до ЗСУ
Осінній призов до ЗСУ

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому
Показати ще

По-третє, якщо у Вас є невикористані відпустки, Ви маєте право на компенсацію за них. Ви повинні подати заяву на компенсацію не пізніше останнього дня місяця, в якому вас звільнили через мобілізацію. Ваш роботодавець повинен компенсувати всі невикористані відпустки, які Вам належать на момент початку вашої служби.

Пам'ятайте також, що закон дозволяє не компенсувати певні види відпусток, таких як відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, а також додаткові відпустки для постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС, громадян зі статусом учасника бойових дій.

Віддалена робота. Фото Freepik
Віддалена робота. Фото Freepik

Якщо Ваш роботодавець порушує Ваші права у цих питаннях, він може бути покараний адміністративно та зобов'язаний компенсувати вам збитки. Важливо знати свої права і вимагати їх дотримання.

Нагадаємо, розшифровка військового квитка: що означають літери та цифри

Раніше ми писали про те, що чоловікам до 25 років треба звернути на це увагу: чи можуть вручити повістку

Вам буде цікаво дізнатися селянам дали відстрочку від мобілізації: скільки мають часу