В Україні роботодавці масово ігнорують законодавство, штучно обмежуючи доступ до роботи людей старше 45 років. Це призводить до дефіциту кадрів, шкодить економіці та порушує права людей. Експерти поділилися своїми думками, стосовно поточної ситуації на ринку праці.

Про це розповідає Оbozrevatel.

Проблеми на ринку праці

На сайтах з пошуку роботи тисячі вакансій публікуються з віковими обмеженнями. Роботодавці мотивують це тим, що "старші люди не впораються" з роботою, або ж "не відповідають іміджу компанії".

Пенсіонер працює за ноутбуком
Пенсіонер працює за ноутбуком

Журналісти обдзвонили декілька десятків роботодавців, які публікували вакансії з віковими обмеженнями. Більшість відмовились коментувати, інші ж визнали, що помилково вказали вікові обмеження.

Популярні новини зараз
Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому
Показати ще

Вікова дискримінація шкодить не лише тим, кому відмовляють у працевлаштуванні, але й економіці загалом. Дефіцит кадрів гальмує розвиток бізнесу та призводить до зростання цін. Роботодавці часто керуються застарілими уявленнями про те, що люди старшого віку не можуть опанувати нові технології, не мають витривалості, чи негативно впливають на імідж компанії.

Думки експертів

Експерти з ринку праці зазначають, що ці стереотипи не відповідають дійсності. Більшість людей старшого віку працездатні, мають досвід та знання, якими можуть поділитися. Якщо ви стали свідком вікової дискримінації, ви можете подати скаргу до Державної служби праці або Федерації профспілок. Також можна звернутися до суду.

Висновок

Вікова дискримінація — це серйозна проблема, з якою потрібно боротися на законодавчому та суспільному рівні. Важливо, щоб люди старшого віку мали рівні можливості для працевлаштування та могли реалізувати свій потенціал.

Пенсіонерка працює за комп'ютером. Фото з відкритих джерел
Пенсіонерка працює за комп'ютером. Фото з відкритих джерел

Нагадаємо, що безробітним українцям виплатять майже 20 тисяч гривень.

Як повідомляли раніше, українські працівники можуть втратити роботу за порушення внутрішніх правил підприємства.

Як писав "Знай" раніше, як неповнолітнім особам працювати з 14 років в Україні.