Під час дії воєнного стану деякі українці мають право на відстрочку від мобілізації. Але що робити, якщо документи на відстрочку вже подано, а відповіді ще немає? Розглянемо цю ситуацію детальніше.

Відстрочка від мобілізації — це тимчасове звільнення від обов’язку служити в армії на підставі певних обставин. Законодавство України передбачає декілька категорій громадян, які можуть претендувати на відстрочку. Серед них:

  • Особи з інвалідністю.
  • Особи, які мають трьох і більше дітей.
  • Опікуни та піклувальники недієздатних осіб.
  • Студенти та науково-педагогічні працівники.
  • Особи, які доглядають за хворими родичами.

    Мобілізація, скріншот: YouTube
    Мобілізація, скріншот: YouTube

Якщо ви вже подали документи на відстрочку, важливо знати, що до ухвалення комісією рішення щодо її надання, вас не направляють для проходження медичного огляду і ви не підлягаєте призову. Комісія розглядає заяву та документи протягом 7 днів з моменту їх надходження, але цей термін може бути продовжений, якщо потрібна додаткова інформація.

Поки ви чекаєте на рішення комісії, вас не мають права призивати на військову службу. Інформація про підтверджене право на відстрочку вноситься до реєстру військовозобов'язаних. Ви можете перевірити свій статус, звернувшись до ТЦК та СП за місцем обліку або через електронний кабінет військовозобов’язаного Резерв+.

Популярні новини зараз
Зима без газу та світла: українцям рекомендують підготуватися до непростого опалювального сезону Без візиту до ТЦК: для чоловіків запровадили нововведення "Воювати буде кожна мр*зь": колишній чернець розповів, що війна триватиме роки, не місяці Старість – не аргумент: українцям після 60 років все одно доведеться йти в ТЦК
Показати ще

Якщо рішення комісії позитивне, вам видадуть довідку про надану відстрочку. У разі відмови ви отримаєте письмове повідомлення з зазначенням причин. Інформація про надану відстрочку також відображається в мобільному застосунку Резерв+.

Отже, якщо ви подали документи на відстрочку, вам не слід турбуватися про призов до отримання офіційної відповіді від комісії. Дотримання законодавчих норм гарантує, що ваші права будуть захищені.

Нагадаємо, Чи можуть мобілізувати тих, хто не був в армії: юрист пояснив, до чого готуватись українцям без досвіду

Раніше ми розповідали, що Ухилянтам пригрозили ще одним суворим покаранням: хто може втратити останні копійки

Також, Про всі машини доповісти у ТЦК: українцям оголосили важливу вимогу