Нові методи, які використовують військові комісаріати, викликають особливе обурення українців. Останнім часом з'явилася інформація про те, що представники Києво-Святошинського ТЦК знайшли спосіб обдирати чоловіків на значні суми грошей.

Про це заявив адвокат Ігор Липявка у своєму відеозверненні на платформі TikTok.

Липявка розповів, що співробітники ТЦК забирають чоловіків і доставляють їх до військкомату, де виписують штраф у розмірі 25 тисяч гривень. Потім, для створення видимості дотримання закону, їм вручають формальний документ з вимогою сплатити штраф у розмірі 1700 гривень. Цей документ називають "формальною постановою".

Вручення повістки, скріншот із відео
Вручення повістки, скріншот із відео

Однак проблема виникає пізніше. Якщо громадянин не сплачує цей формальний штраф вчасно, то після пропущення термінів оплати на нього накладається основний штраф у розмірі 25 тисяч гривень. Ця сума з'являється у додатку "Дія" як неоплачена заборгованість, і громадянин змушений її погасити.

Популярні новини зараз
"Укрзалізниця" змінила серйозне правило – потрібно знати про це заздалегідь Громадський транспорт обійдеться дорожче: українцям офіційно підвищили тарифи Потрібно терміново нести документи: українським пенсіонерам дозволили у червні "відновити" виплати Як уберегти новий холодильник від постійних відключень світла: запам'ятай ці правила
Показати ще

Процедура списання штрафів з ухилянтів відбувається наступним чином:

  • Військовозобов'язаний порушує правила військового обліку або законодавство про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.
  • На нього накладається штраф.
  • Якщо протягом 15 днів штраф не сплачується, ТЦК спрямовує постанову про адміністративне стягнення до відділу Державної виконавчої служби для виконання цієї постанови у примусовому порядку.
  • Виконавча служба здійснює примусове стягнення у подвійному розмірі суми штрафу.

Крім того, правопорушнику доведеться сплатити виконавчий збір.

Такі дії військових комісаріатів викликають неабияке обурення серед населення. Адвокат Ігор Липявка наголошує, що це не про закон і не про мобілізацію, а про крадіжку грошей у масових масштабах рекетирським шляхом. Він закликає громадян бути обережними та звертатися за юридичною допомогою, щоб уникнути таких ситуацій.

Нагадаємо, Владу закликають змінити роботу ТЦК: без цього мобілізацію не покращити

Раніше ми розповідали: Нові правила військового обліку: як вони вплинуть на українців

Також, Про всі машини доповісти у ТЦК: українцям оголосили важливу вимогу