Верховна Рада розглядає можливість запровадження економічного бронювання для військовозобов'язаних, яке може допомогти ФОПам зберегти свою діяльність під час війни, але за певних умов.

Про це написав народний депутат Дмитро Наталуха у своїй колонці для "Главком".

Нардеп пояснив, що існують цілі галузі, де самозайняті відіграють ключову роль у веденні бізнесу, і їх мобілізація може мати негативні наслідки для економіки країни.

Бронь для айтишників. Фото: Youtube
Бронь для айтишників. Фото: Youtube

"Наприклад, в ІТ-сфері через зриви контрактів та обережність іноземних партнерів у співпраці з українцями ми вже втрачаємо мільярди", - зазначив він.

Популярні новини зараз
Графіки відключення електроенергії на 27 червня Українців можуть змусити повернути виплати: юристи кажуть, що все законно Українців змусять платити за власні заощадження Пільговий зв'язок для пенсіонерів: у "Київстар" пояснили, як підключити
Показати ще

За словами Наталухи, дві з трьох моделей економічного бронювання, які розглядаються парламентом, передбачають можливість для ФОПів отримати відстрочку від мобілізації.

Однак для цього їм буде потрібно відповідати певним вимогам, таким як:

  • стаж роботи як ФОП;

  • мінімальний рівень доходу;

  • сплата податків;

  • кількість створених робочих місць.

"Ці вимоги необхідні, щоб відрізнити справжніх ФОПів, які роблять значний внесок в економіку, від "фейкових", створених лише для отримання бронювання", - підкреслив нардеп.

Важливо зазначити, що законопроект про економічне бронювання ще не прийнятий. Тож наразі ФОПи не можуть офіційно оформити бронювання від мобілізації.

Економічне бронювання. Фото з відкритих джерел
Економічне бронювання. Фото з відкритих джерел

Нагадаємо, що через махінації з картками ФОПам потрібно буде підтверджувати рівень своїх доходів.

Як повідомляли раніше, для ФОП вступили у дію нові правила.

Як писав "Знай" раніше, про які правила мають знати ФОП для гарантування бронювання.