В умовах війни багато людей стикаються з фінансовими труднощами, зокрема, із заборгованістю за комунальні послуги. Чи можлива втрата квартири за борги під час воєнного стану? Розглянемо це питання детальніше.

До початку війни заборгованість за комунальні послуги могла призвести до втрати житла. Під час воєнного стану це правило також діє, але є певні нюанси. Владислав Мартинчук, адвокат судової практики ЮКК “Де-Юре”, пояснює, що квартиру можна забрати примусово лише у двох випадках:

  • Звернення стягнення стосовно іпотеки: Це можливо, якщо в іпотечному договорі прописані умови, за яких може бути здійснене стягнення, зокрема мінімальний розмір та строк прострочення.
  • Виконавче провадження: Для цього необхідний виконавчий документ, наприклад, виконавчий лист, виданий на виконання судового рішення, або виконавчий напис нотаріуса.

    Житло забрали за борги. Фото з відкритих джерел

Квартиру в рахунок оплати боргу можуть забрати лише після встановлення того, що боржник не має достатньо коштів для погашення заборгованості. Якщо квартира є єдиним житлом боржника, законодавством встановлено мінімальну суму боргу для її стягнення. Ця сума становить щонайменше 20 мінімальних заробітних плат, тобто на сьогодні це не менше 160 тисяч гривень.

Чи варто хвилюватися власникам квартир з боргами за комунальні послуги? Відповідь однозначно ствердна, але важливо розуміти всі юридичні нюанси та своєчасно реагувати на можливі загрози. Консультація з юристом і своєчасне вирішення боргових питань може врятувати вас від втрати єдиного житла навіть у такі складні часи.

Популярні новини зараз
Українців можуть змусити повернути виплати: юристи кажуть, що все законно "ППО активно працюватиме": мольфар визначив українські міста, яким загрожує евакуація Через кордон не пустять: українцям, які їдуть до Польщі, оголосили важливе правило Графіки відключення електроенергії на 25 червня
Показати ще

Нагадаємо, Порушує пасажир, платить водій: яке правило обов'язково треба виконувати

Раніше ми розповідали, Не погодите з ТЦК – отримаєте величезний штраф: яке порушення дорого обійдеться військовозобов'язаним

Також, Порушує пасажир, платить водій: яке правило обов'язково треба виконувати