Непристебнутий пас безпеки - одне з найпоширеніших порушень серед українських водіїв. Правила дорожнього руху чітко свідчать про обов'язок пасажирів також бути пристебнутими під час поїздки. Однак виникає питання: хто має сплачувати штраф у разі виявлення такого порушення – водій чи пасажир?

Розглянемо ситуацію, коли пасажир їде у таксі з непристебнутим безпековим поясом.

Штраф водії, скріншот: YouTube
Штраф водії, скріншот: YouTube

Правила дорожнього руху вимагають від усіх учасників дорожнього руху використовувати пояси безпеки під час руху транспортного засобу. Перед початком поїздки водій зобов'язаний переконатися, що пасажири дотримуються цього правила. Якщо пасажир відмовляється пристебнутись, таксист має право відмовити йому в поїздці.

На практиці, однак, нерідко трапляється, що водії не наполягають на дотриманні цього правила пасажирами. Найчастіше дорожні камери фіксують порушення саме з боку водіїв, оскільки їх на передньому сидінні краще видно.

Популярні новини зараз
На українців чекають додаткові квитанції: комуналка ще більше випатрає гаманці Повістки поштою: хто точно не отримає запрошення у ТЦК Літо перейде в морозну зиму: погодні аномалії в Україні продовжаться - синоптик Зупинили працівники ТЦК: що робити, щоб не мобілізували прямо з вулиці
Показати ще

Однак у деяких випадках правоохоронці можуть виявити, що пасажир таксі їде непристебнутим та виписати йому штраф за це порушення. Розмір штрафу складає 510 гривень.

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

Згідно зі статтею 121 ч. 5 Кодексу України про адміністративні правопорушення, цей штраф накладається безпосередньо на пасажира. Проте водія також може бути визнано винним, оскільки саме він несе відповідальність за безпечну поїздку.

Тому в такій ситуації як пасажир, так і водій може бути оштрафовано на 510 гривень кожен. Сплатити штраф необхідно протягом 15 днів із моменту його отримання.

Нагадаємо, українські водії мають терміново везти "ластівок" на техогляд: під загрозою штрафу майже весь транспорт

Як повідомляв "Знай.ua", важливе попередження для водіїв: покарання 680 грн за порушення цього правила

Знай.ua писав, це не двигун, а мрія: топ найкращих автомобілів для українців