Українці зараз використовують банкноти гривні четвертого покоління, введені в обіг 9 березня 2015 року з новою купюрою номіналом 100 гривень. Кожна така банкнота має понад 20 захисних елементів, які ускладнюють її підробку.

Піднесіть банкноту до світла, щоб побачити водяні знаки. Ви побачите портрет історичної особи та номінал купюри. Це зображення, що видно як на лицьовій, так і на зворотній стороні банкноти.

Цінні банкноти. Фото: violity
Цінні банкноти. Фото: violity

При розгляді проти світла всі елементи цифрового позначення номіналу повинні збігатися без розривів і зсувів. Збільшувальне скло допоможе побачити повторювані написи номіналу.

Тактильні відчуття: Папір банкноти відрізняється від звичайного на дотик. На лицьовому боці ви відчуєте рельєфні зображення.

Популярні новини зараз
З 1 липня українці отримають 20 тисяч гривень пенсії, але не всі: кому пощастить "Нічого не буде купувати": відома тарологиня попередила українців про нову зброю росії Українцям заплатять 20 тисяч гривень, але треба поквапитись Українців змусять повернути допомогу – кого заженуть у мінус
Показати ще

Рельєфні елементи: Шорсткі зображення розміщені в нижньому лівому куті лицьового бок у банкноти. Вони допомагають не тільки визначити справжність, але й допомагають людям із вадами зору розпізнати номінал.

Людина, яка міняє долари
Людина, яка міняє долари

Використання додаткового обладнання

  1. Ультрафіолетове та інфрачервоне світло: Деякі захисні елементи видно тільки під таким освітленням.
  2. Магнітні властивості: Певні елементи банкнот мають магнітні властивості, які також можна перевірити спеціальним обладнанням.

Кінетичний ефект: При зміні кута нахилу банкноти змінюється колір та напрямок руху фонового зображення стрічки.

СБУ затримала фальшивомонетників: ssu.gov.ua
СБУ затримала фальшивомонетників: ssu.gov.ua

Національний банк України також записав відеоінструкцію для перевірки справжності банкнот, що може бути корисним для детальнішого ознайомлення.

Нагадаємо, як не втратити останні заощадження через інфляцію: поради експерта

Раніше ми писали про те, що українцям активно "пхають" фальшиві долари: як розпізнати підробки

Вам буде цікаво дізнатися отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома