Через високі ціни на бензин і дизель багато українських водіїв шукають способи заощадити. Один з таких способів - встановлення газобалонного обладнання (ГБО) на свої автомобілі. Але за це можна отримати штраф.

Відповідно до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), водіїв штрафують за те, що вони їздять на машинах, переобладнаних з порушенням правил. Якщо поліція зупинить таке авто, водієві загрожує штраф у 340 гривень.

Якщо водій і далі їздитиме без потрібної реєстрації, його можуть позбавити прав на строк до півроку. При цьому відповідальність несе водій, а не власник авто.

ГБО, скріншот: YouTube
ГБО, скріншот: YouTube

Юристи наголошують, що переобладнані авто потрібно реєструвати тільки в тих майстернях, які мають необхідні документи від МВС. Якщо ГБО встановили "в гаражах", зареєструвати його не вдасться.

Популярні новини зараз
Блокпости на вулицях, доставка у "бусиках" та візит за адресою: як зміниться мобілізація після 16 липня Українцям дозволили не платити за деякі комунальні послуги: за якої умови Автовласники мають лише 10 днів: хто зважився на процедуру, має поспішити Як оновити дані, щоб не йти в ТЦК: українцям підказали швидкі альтернативи
Показати ще

Після встановлення ГБО у власника авто є 10 днів, щоб звернутися до сервісного центру МВС для отримання нового техпаспорта.

Установка ГБО gbo-gas-service.
Установка ГБО gbo-gas-service.

Для цього потрібно мати з собою паспорт, ідентифікаційний код, акт приймання-передачі авто і свідоцтво про погодження конструкцій від майстерні, яка встановлювала ГБО, сертифікат відповідності або акт технічної експертизи.

Юридичним особам потрібен ще наказ керівника підприємства про призначення відповідальної особи.

Нагадаємо, автогаз дорожчатиме: водіїв засмутили прогнозом, як зміняться ціни

Раніше ми писали про те, що ціни на автогаз не стоять на місці: скільки коштує бюджетне пальне

Вам буде цікаво дізнатися як водіям заощадити 30% витрат на паливо: розповідає експерт