Цього року в Україні може статися незвичайне явище – жодного великого нового торговельно-розважального центру не відкриється. Це дуже відрізняється від попередніх років, коли навіть за умов війни у ​​2022-2023 роках з'явилося близько 10 нових ТРЦ.

Forbes Ukraine пише, що зазвичай щороку в Україні відкриваються нові місця для оренди у комерційній нерухомості. Наприклад, останніми роками були відреконструйовані та відкриті Lake Plaza та Sofia Mall у Києві, а також почали працювати нові фази старих проектів, як "Епіцентр" у Києві та Veles в Івано-Франківську.

Торговий центр, фото: Знай.иа
Торговий центр, фото: Знай.иа

Але цього року все пішло не за планом через кілька причин. Зростання вартості будівництва, нестача робочої сили та проблеми з електроенергією – ось основні фактори, що уповільнили відкриття нових ТРЦ.

Ця тенденція спостерігається не лише у Києві, а й в інших містах України. Наприклад, в Одесі планується відкриття ТРЦ "Акварель", у Дніпрі – Terra-Nova та "Січ", а у Хмельницькому – Sport City та "Темп". Проте навіть відкриття таких проектів затримується через проблеми з робітниками.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам доплатять по 940 гривень, але є умови: хто отримає непогану надбавку На які спеціальності є сенс вступати: поради для абітурієнтів Боржникам приготуватися: комунальники йдуть на крайні заходи В Україні змінюються вимоги до пенсійного стажу: кому доведеться працювати ще 5 років
Показати ще

У Києві зараз у планах майже двадцять два нові ТРЦ, а по всій Україні таких проектів ще більше. На 2024 рік планувалося відкрити понад десять великих торговельно-розважальних центрів площею від 10 000 квадратних метрів кожен.

Люди в торговому центрі, фото: Pxhere
Люди в торговому центрі, фото: Pxhere

Найбільш очікуваним та великим проектом вважається ТРЦ Ocean Mall на Либідській у Києві. Його відкриття, заплановане спочатку на вересень 2024 року, було перенесено на зиму. Це мегамол площею 300 000 квадратних метрів, орендна площа якого становитиме 110 000 квадратних метрів. Він буде не лише торговим центром, а й місцем для розваг та освітніх заходів.

Тож, незважаючи на тимчасові труднощі, ринок комерційної нерухомості в Україні продовжує розвиватися, і в майбутньому відкриття нових ТРЦ залишається дуже ймовірним.

Поспішаємо повідомити, що ТЦК не сховаєтеся: адвокат назвав місця, де українців можуть зупинити для перевірки військового квитка

Також Знай.ua розповідав, запорізькі школярі чекають на підземну школу, влада обіцяє "накинути" ще мільйон за будівництво

Раніше стало відомо про те, що "Світиться навіть уночі": у ДТЕК розкрили, чому торгові центри не страждають від відключень