Останнім часом активізувалися шахраї, що зламують облікові записи в Telegram. Їхня схема проста: Вам надходить повідомлення від друга з проханням проголосувати за нібито його родичку, яка бере участь у конкурсі танців. Переходячи за посиланням, Ви втрачаєте доступ до свого облікового запису, який потім використовують для розсилки прохань про переказ грошей, починаючи від 8 тисяч гривень.

Шахраї використовують зламані облікові записи, щоб надсилати подібні повідомлення всім вашим контактам. Зіткнулися з цим мешканці Краматорська, які поділилися своїми історіями із Pro100Media.

Вони розповідають, що після зламу їхніх облікових записів доводилося повністю видаляти сторінки в Telegram, щоб зупинити шахраїв.

Повідомлення шахраїв / фото: pro100media
Повідомлення шахраїв / фото: pro100media

Повідомлення шахраїв / фото: pro100media
Повідомлення шахраїв / фото: pro100media

Популярні новини зараз
Пенсіонерам доплатять по 940 гривень, але є умови: хто отримає непогану надбавку На які спеціальності є сенс вступати: поради для абітурієнтів Автовласники мають лише 10 днів: хто зважився на процедуру, має поспішити В Україні змінюються вимоги до пенсійного стажу: кому доведеться працювати ще 5 років
Показати ще

За розповіддю краматорки Людмили, її хлопцеві зателефонував друг, який запитав, навіщо йому 8 тисяч гривень. Хлопець уперше чув про це, а повідомлення, як з'ясувалося, надсилав він сам усім контактам зі своєї телефонної книги. Після перевірки IP-адреси відправлення повідомлення з'ясувалося, що шахраї з росії.

"Наступного дня з номера хлопця також почали надходити повідомлення всім знайомим з проханням проголосувати за якусь дівчину, з різницею в кілька хвилин. Шахраї просто йшли за списком контактів. Ми намагалися обмежити доступ до іншого пристрою, але не вийшло. Довелося повністю піти з Telegram", – каже Людмила.

Основні тексти у них однакові: "Позич 8 000 гривень" або "Проголосуй!", і всі вони пишуть російською мовою, каже Людмила.

Повідомлення шахраїв / фото: pro100media
Повідомлення шахраїв / фото: pro100media

Інша жертва, Олександр, також поділився своєю історією про те, як його зламали під приводом голосування чи прохання позичити гроші.

"Зі сторінки колишнього колеги по роботі з НКМЗ мені надійшло повідомлення в Telegram. Він ніби попросив проголосувати за свою племінницю в конкурсі малюнка. Ось я вирішив допомогти. Зробити добру справу. Там була авторизація, потрібно було вказати номер телефону, прив'язаний до сторінки, а потім код, що надійшов у повідомленні. Таким чином мене зламали, нібито "добрими намірами" керуючись", – розповідає Олександр.

Повідомлення шахраїв / фото: pro100media
Повідомлення шахраїв / фото: pro100media

Щоб захиститися від шахраїв у Telegram, дотримуйтесь цих порад:

  1. Якщо ви отримуєте повідомлення з проханням проголосувати або позичити гроші, зателефонуйте другу за відомим вам номером. Якщо його обліковий запис зламано, шахраї можуть змінити номер телефону у профілі. Поставте запитання, відповідь на який знаєте лише Ви, щоб перевірити справжність запиту.

  2. Використовуйте складні паролі для всіх облікових записів. Пароль має бути не менше 8 символів, включати літери, цифри та спеціальні символи. Ніколи не використовуйте той самий пароль для декількох облікових записів.

  3. Регулярно змінюйте паролі для облікових записів та електронних поштових скриньок.

  4. Використовуйте двофакторну автентифікацію це додає додатковий рівень захисту, вимагаючи не лише логін та пароль, але й код підтвердження, що надходить на телефон або електронну пошту. Навіть якщо шахраї дізнаються Ваш пароль, без цього коду вони не зможуть увійти до облікового запису.

  5. Не переходьте на посилання, навіть якщо вони надійшли від друга. Якщо його обліковий запис зламано, зловмисники можуть розсилати шкідливі посилання.

  6. Не публікуйте номер телефону або електронну пошту в загальнодоступних місцях.

Якщо Ви стали жертвою шахраїв, негайно повідомте про це Киберполіцію через їх сайт або зателефонувавши 0 800 505 170.

Раніше ми писали про те, що шахраї "розводять" аспірантів на гроші: обіцяють доктора наук за пару місяців літа

Крім того, Знай.ua повідомляв, 5 6-річна українка повірила в кохання і жорстоко заплатила за це

Читайте також: як за хвилину захистити свій номер від зловмисників – абонентам Київстару розповіли про нову послугу