Життя можна витратити на роботу, а потім сподіватися, що на пенсії вдасться відпочити та насолодитися спокійним життям. Але питання, як нараховуватиметься пенсія, особливо якщо працював за кордоном, може змусити багатьох задуматися.

Це питання є актуальним і для молодих українських біженців, які в майбутньому хочуть повернутися додому, але не знають, як їм буде забезпечена пенсія.

Новий закон про страховий стаж українців за кордоном намагається врегулювати цю проблему. У проект закону 9453, який враховує стаж роботи українців за кордоном, було включено рекомендації омбудсмана.

Про це повідомив Дмитро Лубинець на своїй сторінці у Telegram.

Люди, суспільство / фото: Pixabay
Люди, суспільство / фото: Pixabay

Популярні новини зараз
В Україну примчать дощі та теплий вітер: прогноз погоди на вихідні Після 30 звернень до поліції українка зарізала чоловіка-ґвалтівника: що сказав суд В Україні дорожчає "блакитне паливо": що буде з тарифами для населення "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Він сказав, що стежить за тим, як реалізовуватиметься цей закон, і як будуть дотримуватися права громадян на належне пенсійне забезпечення.

Що регулює закон про страховий стаж українців за кордоном:

  1. Пенсія пропорційно до стажу: закон передбачає, що розмір пенсії обчислюватиметься пропорційно до страхового стажу, який людина придбала як в Україні, так і за її межами.

  2. Облік стажу у країнах колишнього СРСР: також зараховуватиметься стаж, який було отримано під час роботи у країнах, що колись входили до складу СРСР.

  3. Пенсії для тих, хто тимчасово проживає за кордоном: закон врегулює виплати пенсій тим, хто тимчасово проживає за межами України, живе на тимчасово окупованих територіях або виїхав на підконтрольну Україні територію.

Цей закон, який набув чинності 23 червня 2024 року, вирішує багато проблем у сфері пенсійного забезпечення. Він спрощує механізм поновлення виплат пенсій мешканцям Криму та дозволяє визнавати стаж, отриманий в інших країнах, навіть якщо з ними немає угоди про пенсійне забезпечення.

Якщо людина вирішить повернутися до України, вона зможе зарахувати період роботи за кордоном у свій страховий стаж, щоб вийти на пенсію у 60, 63 чи 65 років. Для цього потрібно буде надати Пенсійному фонду України документи, які б підтверджували роботу за кордоном.

Таким чином, можна буде не турбуватися про майбутнє і бути впевненим, що робота за кордоном теж враховується для нарахування пенсії, що робить життя українських біженців та трудових мігрантів більш передбачуваним та стабільним.

Нагадаємо, у Латвії продовжили дію пільг для українських біженців: що потрібно знати

Раніше ми писали про те, що велике українське місто скоро повністю паралізує: через повітряні тривоги нікому працювати

Крім того, Знай.ua повідомляв, попрацювали на болотах і повернулися додому: українські актриси, які не промовчали проти агресії