Останнім часом все більше людей опиняються у пастці ліфтів через відключення світла, які можуть траплятися раптово або за розкладом, про який не завжди можна знати заздалегідь. Але що робити, якщо ви застрягли у кабіні?

Це завжди неприємно та стресово, особливо якщо доводиться там проводити кілька годин або цілий день.

Кнопка ліфта / фото: Freepik
Кнопка ліфта / фото: Freepik

Ось кілька порад, як зберегти спокій і залишитися у безпеці:

  1. Залишайтеся спокійним: паніка тільки посилить ситуацію. Зосередьтеся на рівному та глибокому диханні, щоб впоратися з шоком та стресом.

    Популярні новини зараз
    Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили
    Показати ще
  2. Використовуй аварійний зв'язок: у кожному ліфті є кнопка виклику допомоги. Натисніть її, щоб зв'язатися з диспетчером та повідомити про своє становище.

  3. Користуйся мобільним телефоном: якщо в ліфті немає аварійного зв'язку, зателефонуйте за мобільним телефоном. Повідомте друзів або службу порятунку про місцезнаходження.

  4. Не намагайся виходити самостійно: не відчиняйте двері або люк без допомоги фахівців. Це небезпечно і може призвести до травмування.

  5. Сигналізуй про своє перебування: спробуйте привернути увагу, стукаючи по дверях або голосно кликаючи на допомогу.

  6. Економія енергії: Використовуйте світло лише в міру необхідності, щоб зберегти заряд батареї мобільного телефону або ліхтарика.

  7. Зберігай сили: поки чекаєте допомоги, намагайтеся якнайменше рухатися, щоб заощаджувати повітря.

  8. Дотримуйтесь вказівок рятувальників: після прибуття фахівців уважно слухайте та виконуйте їх вказівки.

Ліфт, скріншот: YouTube
Ліфт, скріншот: YouTube

Крім того, корисно заздалегідь знати номер гарячої лінії ліфтів, що обслуговує компанії, щоб швидко повідомити про проблему. Якщо такої інформації немає, зверніться до компанії, що управляє, або ЖЕКу вашого будинку.

Будьте готові до можливих відключень, плануючи свій час так, щоб уникнути використання ліфтів за 30-40 хвилин до передбачуваного відключення.

Нагадаємо, як правильно отримати посилку з поштомата під час відключення світла.

Раніше ми писали про те, що тарифи на каналізацію завдадуть божевільний удар: платити доведеться майже на 80% більше

Крім того, ми розповідали про акумулятор замість домашнього генератора: як користуватися, щоб не спалити побутову техніку