Зараз погода в Україні надзвичайно спекотна, і прогнози Укргідрометцентру вказують на температури близько +40 градусів. Водночас, в інтернеті можна знайти фотографії, де домашні термометри показують навіть +50 чи +60 градусів. В чому ж причина такої різниці?

Синоптикиня Українського гідрометцентру Наталія Птуха пояснила, що метеорологи вимірюють температуру приземного шару повітря на спеціально облаштованих метеомайданчиках, які максимально віддалені від будівель та інших об’єктів, що можуть впливати на показники.

Спека. Скрін, Instagram
Спека. Скрін, Instagram

"На висоті двох метрів розташовується спеціальна психрометрична будка - біла з білими жалюзями. В ній знаходяться термометри або датчики, які фіксують температуру повітря. Це реальна температура повітряної маси, яка надходить на нашу територію", – зазначила Наталія Птуха в інтерв'ю "24 каналу".

Птуха пояснює, що в містах температура може значно відрізнятися від прогнозованої через різні фактори. Наприклад, асфальт, будівлі та пряме сонячне проміння можуть значно підвищувати температуру, яку показує звичайний термометр.

Популярні новини зараз
Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили
Показати ще

"Температура в кожній точці міста може бути різною через затінок, асфальт або будівлі, що впливають на показники. Побутові термометри можуть показувати набагато вищу температуру, але це не є репрезентативною температурою повітряної маси", – додала синоптикиня.

Тому, хоча домашні термометри можуть показувати екстремально високі значення, вони не відображають реальну температуру повітря, яку прогнозують метеорологи. Метеорологічні прогнози базуються на вимірюваннях, зроблених у стандартизованих умовах, що забезпечує точність та достовірність даних.

Нагадаємо, 7 правил виживання в аномальну спеку: лікарка розповіла, як уберегти здоров'я

Раніше ми розповідали, що Спека перевищить багаторічну норму: чи варто сподіватися на похолодання у липні

Також, Кожен наступний день здаватиметься ще спекотнішим - синоптики б'ють на сполох через аномальну спеку в липні