Термін оновлення даних для всіх військовозобов'язаних, призовників та резервістів в Україні добігає кінця 16 липня. Але чи можна уникнути мобілізації, сплативши штраф? У ТЦК дали чітку відповідь.

Представники ТЦК наголосили, що правила військового обліку не скасовувались і залишаються обов’язковими для всіх чоловіків. Спроба уникнути мобілізації шляхом сплати штрафу не буде успішною.

Черги до ТЦК. Фото: Кореспондент
Черги до ТЦК. Фото: Кореспондент

Ось схема, яка діятиме після закінчення терміну оновлення даних:

Під час воєнного стану в Україні призовники, військовозобов'язані та резервісти повинні постійно носити з собою військово-обліковий документ. Відсутність такого документа може призвести до вручення повістки для уточнення даних. За порушення встановлених правил передбачений штраф у розмірі від 17 000 до 25 500 гривень.

Варто зазначити, що дані, відображені в мобільному застосунку "Резерв+" або витяг з ЦНАПу, не вважаються військово-обліковими документами. Вони лише підтверджують виконання вимог законодавства щодо оновлення даних.

Таким чином, уникнути мобілізації шляхом сплати штрафу в Україні неможливо. Військовий облік є обов’язковим для всіх чоловіків, і порушення матиме серйозні наслідки.

Нагадаємо, Добровільний візит до ТЦК може не врятувати від штрафу: і троє дітей не допомогло

Раніше ми розповідали, що Перетин кордону стане квестом: прикордонникам дадуть повну свободу дій – перевірятимуть усіх

Також, Як оскаржити повістку – українцям підказали, на що звернути увагу