В Україні прикордонники скоро матимуть більше повноважень для контролю над перетином державного кордону. Відтепер правила стануть жорсткішими, а процедури перевірок — ретельнішими. Верховна Рада розглядає законопроєкт №10128, який передбачає значні зміни у прикордонному контролі.

Прикордонники разом із митниками зможуть ініціювати додаткові огляди громадян, їх багажу та транспортних засобів. Це означає, що перевірки стануть частішими і більш детальними.

Прикордонники, фото: YouTube
Прикордонники, фото: YouTube

Водіям буде заборонено використовувати пристрої відеоспостереження в транспортних засобах без дозволу начальника прикордонного органу. Це може створити певні незручності для тих, хто звик записувати свої подорожі.

Водії не зможуть змінювати напрямок руху або переміщатися між смугами без дозволу прикордонників.

Популярні новини зараз
В Україну примчать дощі та теплий вітер: прогноз погоди на вихідні Економіст закликав готуватися до нових цін на їжу: які продукти будуть дорожчати Холод настає: опубліковано детальний прогноз погоди на зиму в Україні Не беріть слухавку, якщо бачите ці номери: шахраї залишать без копійки
Показати ще

Під час митного контролю пасажирам заборонять виходити з автомобілів без дозволу прикордонників. Це правило розширює поняття зони контролю і покликане запобігти можливим порушенням.

Законопроєкт №10128 створений на основі рекомендацій Євросоюзу. Він має на меті привести процедури прикордонного контролю в Україні до європейських стандартів.

Є кілька спірних питань у новому законопроєкті. Наприклад, як саме начальник прикордонного органу повинен видавати дозвіл на відеозйомку — усно чи письмово? Чи потрібно водіям заздалегідь подавати заяви? Ці моменти ще потребують уточнення.

Нагадаємо, Новий закон кардинально змінить життя молодих українців за кордоном

Раніше ми розповідали, що Військовозобов’язані отримають шанс легально виїхати за кордон: кого і коли випустять з України

Також, З лікарями будете зустрічатися частіше — у порядку проходження ВЛК відбулися важливі зміни