Свіже соціологічне опитування від Центру Разумкова показало, що все більше людей в Україні вважають ухилення від військової служби цілком нормальним. Нічого хорошого у цьому немає – 46,1% опитаних навіть не соромляться такого вибору. Це спричиняє серйозні тривоги.

У січні цього року редакція Texty.org.ua провела аналогічне опитування та виявила, що настрої на сході країни були зовсім іншими – лише 29% висловилися так само.

Чому так сталося? Одну з відповідей можна знайти, звернувшись до філософів, які завжди замислюються над етичними дилемами.

Ухилянти на кордоні, фото: ДПСУ
Ухилянти на кордоні, фото: ДПСУ

Англійський філософ Джон Лок сказав, що важливо, щоб влада не зловживала своїм становищем і щоб громадяни погоджувалися підкорятися не свавіллю, а законним урядовим рішенням.

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Нормалізація ухилення від служби, на думку Texty.org.ua, є реакцією суспільства на свавілля, яке часто супроводжує мобілізацію через блок-пости та перевірки.

Отже, потрібно насамперед не звинувачувати співгромадян, а розглянути проблему з погляду професіоналізму та законності влади. Якби застосування примусу було чітким і в рамках закону, ставлення до тих, хто ухиляється, було б інше.

Засмучений чоловік
Засмучений чоловік

Щоб запобігти погіршенню ситуації, необхідно терміново змінити практику: встановити ясні правила, хто і коли служитиме, щоб люди бачили перспективу та безпеку служби. І важливо припинити "бусифікацію" та масові перевірки громадян на блок-постах.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують

Вам буде цікаво дізнатися, похід у ТЦК перевернув життя IT-фахівців: "Змінився світогляд. Це ж*па"

Читайте також: мобілізувати може будь-який ТЦК – ваше місце розташування не проблема