Верховна Рада України очікує на розгляд законопроєкту, який суттєво змінить правила керування транспортними засобами. Згідно з документом, не всі громадяни зможуть отримати водійське посвідчення, а для керування деякими видами авто, зокрема позашляховиками, знадобиться нова категорія прав.

Відповідний проєкт закону з'явився на сайті Верховної ради України.

Основні положення законопроєкту:

  • Введення медично-психологічних комісій

Пройти медично-психологічну комісію буде обов'язковою умовою для отримання водійського посвідчення. Комісія оцінюватиме фізичний та психічний стан кандидата, а також його здатність керувати транспортним засобом.

Популярні новини зараз
Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього
Показати ще

водій за кермом, фото Pxhere
водій за кермом, фото Pxhere

  • Підвищення вікового цензу

Віковий ценз для отримання водійського посвідчення категорії B (легкові автомобілі) буде підвищено з 18 до 21 року.

  • Нова категорія прав для позашляховиків

Для керування позашляховиками знадобиться нова категорія прав, яка буде вимагати додаткового навчання та складання іспитів.

  • Обмеження для людей з певними станами

Громадяни з певними медичними станами, які можуть впливати на їх здатність керувати транспортним засобом, не зможуть отримати водійське посвідчення.

  • Можливість запровадження додаткового тестування для водіїв старше 65 років для перевірки їх здатності безпечно керувати автомобілем.

Обговорюється ідея видачі короткострокових водійських посвідчень (на 1-5 років) для літніх водіїв

  • Обговорюється ідея видачі короткострокових водійських посвідчень (на 1-5 років) для літніх водіїв.

Ініціатори законопроєкту вважають, що ці зміни допоможуть підвищити безпеку на дорогах України.

водій за кермом, фото Pxhere
водій за кермом, фото Pxhere

"На жаль, ми маємо багато випадків ДТП, які спричинені водіями з психічними розладами або тими, хто не має належних навичок керування транспортним засобом", - зазначив один з авторів законопроєкту. "Цей законопроект допоможе нам усунути таких водіїв з доріг і зробити їх безпечнішими для всіх".

Однак законопроєкт вже зараз викликає суперечки.

Деякі люди вважають, що нові правила є занадто жорсткими і можуть призвести до того, що багато людей втратять можливість керувати автомобілем. Інші ж побоюються, що медично-психологічні комісії будуть використовуватися для того, щоб штучно обмежувати кількість водіїв.

Нагадаємо, що деякі водії можуть проїхати на червоний сигнал світлофора при цьому не отримуючи штраф.

Як повідомляли раніше, якщо вам виписали штраф в дощ, його можна оскаржити.

Як писав "Знай" раніше, як потрібно відповідати на запитання поліцейських.