З 16 липня 2024 року в Україні набирають чинності нові правила щодо військовозобов'язаних, які не оновлять свої дані в ТЦК та соціальних службах. Якщо особа не повідомить свої актуальні дані, вона може отримати повістку на стару адресу.

Вважається, що повістка була отримана, і з цього моменту можуть почати застосовувати штрафні санкції. Штрафи за невиконання мобілізаційних вимог можуть бути суттєвими.

Ухилення від мобілізації. Фото з відкритих джерел
Ухилення від мобілізації. Фото з відкритих джерел

Згідно з новими правилами, за порушення можна отримати штраф від 17 000 до 25 500 гривень. Якщо військовозобов'язаний не з'явиться за викликом без поважних причин або не повідомить про відсутність, ТЦК може призначити штраф без попередження. Підтвердженням отримання повістки буде поштове відправлення з відповідною відміткою.

Згідно зі статтями 210 та 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, адміністративні стягнення можуть накладатися протягом 3 місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше 1 року з дня його вчинення. Штрафи можуть накладатися повторно за кожне окреме порушення або за неявку за викликом.

Популярні новини зараз
Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган
Показати ще

Штрафи для водіїв, 24 канал
Штрафи для водіїв, 24 канал

Постанова ТЦК є обов'язковою для виконання. Якщо людина не заплатить штраф, її можуть внести до Єдиного реєстру боржників, що ускладнить відкриття або закриття банківських рахунків без повідомлення виконавчої служби.

Виконавці можуть накладати арешт на майно та гроші боржника, включаючи автомобілі, нерухомість, зарплату, пенсію та інші доходи. Якщо у боржника немає достатньо грошей чи майна для сплати штрафу, стягнення можуть спрямувати на майно, спільно нажите з дружиною.

Майно, яке належить подружжю, може бути використане для покриття боргу. Якщо борг перевищує 160 тисяч гривень, можуть конфіскувати навіть нерухомість боржника.

Для тих, хто не працює і не має майна, штрафи можуть стягуватися кількома способами:

  1. Примусове виконання: Виконавча служба може накладати арешт на майно боржника, як-от автомобілі або нерухомість.

  2. Арешт банківських рахунків: Якщо боржник має банківські рахунки, на них можуть накладати арешт, і кошти можуть бути вилучені на користь держави.

  3. Обмеження прав: Виконавча служба може обмежити певні права боржника, наприклад, право виїзду за кордон.

  4. Соціальні виплати: Якщо боржник отримує соціальні виплати, такі як допомога на дітей або пенсія, виконавча служба може накласти стягнення на ці виплати. Проте деякі види соціальних виплат не можуть бути арештовані.

  5. Громадські роботи: Якщо боржник не може сплатити штраф, суд може призначити йому громадські роботи як альтернативу.

Ці заходи допомагають забезпечити виконання рішень суду та органів виконавчої служби, навіть якщо у боржника немає офіційного доходу або власності.

Також наш портал інформував, позови ухилянтів "заповнять" суди – в Україні назріває серйозний колапс

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що ухилянтів чекають шалені борги після 16 липня: дійде навіть до лави підсудних