Цього дня православна церква вшановує пам'ять преподобної мучениці Євдокії Римлянині. Інші назви свята: "Авдотья", "Малинівка", "Огуречниця", "Сіногній".

З цього дня починають йти дрібні дощі, встигає лісова малина, господині збирають останні огірки.

Раніше говорили, що в цей час постійно мрячить дощ і можна почути стогін і зітхання. Це, згідно з повір'ями, обертається уві сні дух сіна. Йому не комфортно в вогкості, тому він мріє про зиму і теплий стог, де можна відіспатися. Сніг зігріє його.

У цей день вшановується пам'ять сонця. Наші пращури помітили, якщо у цей день погода буде непогожою. Значить треба піти за малиною в ліс або сад і приготувати джеми, варення, начинки для пирогів. З листя малини заварюють відвар і вмиваються, щоб не було проблем зі шкірою. А ще листочки сушать, щоб готувати чай від застуди.

Популярні новини зараз
Зима буде без світла: тривожний прогноз Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Увечері треба обов'язково зібратися за столом всій родині та поїсти малинові ласощі: малину з медом, у вигляді чаю, у пиріжках. А огірки теж треба обов'язково зібрати, бо потім вони вже не ростуть, а лише стають гіркими та водянистими, а також кривими. А таких на засолювання не брали.

У полі треба зібрати звіробій, він захистить від нечисті. Його треба розкидати по будинку та повісити букетик над вхідними дверима. Є ще повір'я, що якщо до вас зайде людина з нечистими помислами, то пройшовши через такий букет, поводитиметься тривожно і постарається якнайшвидше піти.

Що не можна робити 4 серпня

Сьогодні, як і будь-якого іншого дня, церква не схвалює і виступає проти лихослів'я, лайки, пліток, злості, заздрості та жадібності, помсти, розпачу. Забороняється відмовляти у прохачому.

Тим, хто дотримується Успенського посту, не можна їсти м'ясні та молочні продукти, яйця, рибу.

За народними повір'ями сьогодні не слід позичати гроші - опинишся в борговій ямі. Також у народі вірять, що цього дня не можна дарувати комусь свої кімнатні рослини - інакше можна притягнути проблеми в особистому житті.

Жінка, яка доглядає кімнатні рослини
Жінка, яка доглядає кімнатні рослини

Нагадаємо, що дати Успенського посту будуть інші: коли починається у 2024 і що не можна їсти у ці дні, заборони.

Раніше ми повідомляли про Медовий, Яблучний та Горіховий Спас 2024: коли відзначатимемо і що означатимуть ці свята.