В Україні діє система мобілізації, яка охоплює усіх чоловіків у віці від 18 до 60 років. Цей віковий діапазон визначено з урахуванням втрат, які можуть виникнути внаслідок проведення військових дій, а також для обгрунтованої комплектації збройних сил.

Важливо зазначити, що 60 років — це вік, який відповідає початку пенсійного віку для чоловіків в Україні. Проте, не всі особи, які досягли цього віку, підлягають мобілізації.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Згідно з чинним законодавством, є кілька категорій осіб старшого віку, які не підлягають призову на військову службу.

До таких категорій належать:

Популярні новини зараз
Видачу повісток обіцяють автоматизувати, щоб отримав кожен Арештовувати рахунки стане простіше: Нацбанк готує зміни Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще
  1. Пенсіонери старше 60 років: Ця категорія осіб вважається такою, що вже досягла віку, в якому вони можуть користуватися правами пенсіонерів, і тому їх не мобілізують.

  2. Пенсіонери з інвалідністю: Особи, які мають інвалідність, звільняються від мобілізації, оскільки їх фізичний стан не дозволяє їм виконувати військові обов'язки.

  3. Пенсіонери, які доглядають за особами з інвалідністю: Якщо пенсіонер виконує функцію опікуна для особи з інвалідністю, він також не підлягає мобілізації. Це правило покликане забезпечити догляд за такими особами, які потребують спеціального піклування.

  4. Особи, які вийшли на пенсію раніше через хворобу: Діє певний механізм для людей, які отримали пенсію за вислугу років чи за хворобу, що обмежує їхню спроможність служити у збройних силах. Такі особи також звільнені від мобілізації.

Якщо чоловік досягає віку, який підлягає мобілізації, але є військовим пенсіонером, то його призив можливий лише в особливих випадках: це стосується призову за специфічною військовою спеціальністю та на базі його військового звання.

Військові пенсіонери
Військові пенсіонери

Усі військові пенсіонери перебувають на обліку військових формувань, і їх призову на службу підлягають урахуванням їхніх можливостей та потреб.

Нагадаємо, які категорії українців можуть навіть не оновлювати дані до ТЦК

Раніше ми писали про те, що для дідусів 60+ готують мобілізацію

Крім того, Знай.ua повідомляв, кого з пенсіонерів можуть мобілізувати: у ТЦК вже є дані