Виявляється, що повістка вважатиметься вручено, навіть якщо листа й не заберуть. Так, на Волині працівники ТЦК почали надсилати повістки військовозобов'язаним та резервістам рекомендованими листами.

Про це стало відомо завдяки інформації від журналістки одного з українських телеканалів Тетяни Хомич.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

Як ТЦК надсилатимуть повістки

Працівники ТЦК надсилатимуть повістки поштою. Ці документи надходитимуть на ті адреси, які вказали військовозобов'язані, або на їхнє місце проживання. Військові пояснюють, що документи також матимуть колишні студенти.

"Поки вони навчалися, вони мали право на відстрочку, коли їх відрахували - вони втратили таку можливість", - каже військовослужбовець Луцького ОГТЦК та СП Вадим Зотов.

Популярні новини зараз
Не беріть слухавку, якщо бачите ці номери: шахраї залишать без копійки В Україні дорожчає "блакитне паливо": що буде з тарифами для населення Знайдуть всіх: як вручатимуть повістки українцям без прописки "Газмережі" попередили про новий спосіб оплати: стосується кожного споживача
Показати ще

Повістка листом – практика законна і усталена, пояснюють у центрі комплектування. Досі їх масово не надсилали, бо до середини літа військовозобов'язані оновлювали свої дані.

"Укрпошта". Фото: скрін youtube
"Укрпошта". Фото: скрін youtube

Порядок денний буде вважатися врученим, навіть якщо лист не заберуть

"Отримання рекомендованого листа вважається належним повідомленням про виклик до ТЦК та СП, навіть якщо людина не отримала його", - каже прес-офіцер ТЦК та СП Уляна Кравчук.

Тобто йдеться про випадки, коли військовозобов'язаний, наприклад, відмовився на поштовому відділенні забирати цей рекомендований лист. Тоді працівник пошти робить відповідну позначку та вказує цю дату.

"Тоді ця повістка вважається врученою, тобто з моменту, коли він відмовився", - каже юрист Богдана Огородник.

Є ще й третій варіант – коли листоноша за адресою, яку вказав військовозобов'язаний, приносить повідомлення про рекомендований лист із ТЦК.

"Ви довгий час не забираєте, тоді повістка вважається врученою, коли вона повертається до ТЦК та СП", - додає Богдана Огородник.

"День явки на виклик резервіста або військовозобов'язаного визначається не раніше 14 днів з дня відправки повістки", - каже прес-офіцер ТЦК та СП Уляна Кравчук.

У разі неявки до ТЦК вчасно – людина потрапляє у розшук та несе адміністративну відповідальність. Скільки повісток відправили і скільки їх повернули назад — поки що в ТЦК не говорять.

Нагадаємо, українцям спростили отримання відстрочки від мобілізації: які документи більше не потрібні.

Раніше повідомлялося, які типи повісток отримують військовозобов'язані в Україні.

Також, затримання працівниками ТЦК: як довго чоловіки можуть утримувати під вартою.