Колишня голова МОЗ Уляна Супрун, яка продовжує активно розвиватися у сфері медичного блогінгу, цього разу на своїй сторінці у Facebook розповіла про болях в животі і симптомах, що вказують саме на гастрит.

Вона зазначила, що люди схильні називати подібні болі "гастритом", тому необхідно разобратьсяо причини всіх проблем з травленням.

Читайте Знай в Google News!

"Стінки вашого шлунка вкриває слизова оболонка. Для шлунка вона як захисний щит від агресивного шлункового соку, що забезпечує процес травлення. Коли щось пошкоджує або послаблює захисну слизову оболонку, вона запалюється. Це запалення внаслідок пошкодження і є гастрит", - йдеться на початку звернення Уляни Супрун. Жінка зазначила, що симптоми гастриту можуть проявлятися раптово і досить інтенсивно, опинившись згодом гострим гастритом.
Але коли симптоми проявляються поступово і тривають довго — це вже гастрит хронічний. При цьому, екс-глава МОЗ зазначила, що гастрит у більшості людей не призводить до серйозних ускладненням і швидко поліпшується при лікуванні, проте бувають випадки, коли захворювання триває роками.
"Для гастриту характерні такі симптоми: гризе або пекучий біль у верхній області живота, яка може погіршитися або покращитися під час їжі, нудота, блювота, відчуття переповненості верхньої частини живота під час їжі. Важливо, що гастрит може трапитися і без будь-яких неприємних відчуттів у шлунку", - додала Супрун. Причинами гастриту виступають бактеріальна інфекція Helicobacter pylori( H. pylori), регулярне вживання знеболюючих засобів, які класифікуються як нестероїдні протизапальні препарати, літній вік, стрес і аутоімунна реакція.

Фото зі сторінки Уляни Супрун (Facebook)
Фото зі сторінки Уляни Супрун (Facebook)

Діагностика гастриту відбувається за допомогою тесту калу на перевірку наявності інфекції або кровотечі зі шлунка, дихального тесту на зараження H. pylori, ендоскопії (для пошуку ознак запалення за допомогою гнучкої трубки, яка поміщається через горло в стравохід і шлунок), рентгеноскопії.
Лікування залежить від причини, яка викликає гастрит. "Якщо її легко усунути, то слизова шлунка може швидко зажити і неприємні симптоми зникнуть. Паралельно з усуненням причини гастриту, потрібно також зменшити кількість кислоти в шлунку, яка дратує його стінки. Швидко поліпшити стан при гастриті допомагають антациди-препарати, які нейтралізують соляну кислоту в шлунку. З їх допомогою можна швидко полегшити біль, проте ефект буде нетривалий", - заявила Уляна Супрун.
При інфекції H. pylori лікарем призначається курс антибіотиків разом з препаратами, що пригнічують виділення шлункового соку на тривалий час. Поліпшення свого стану можна домогтися за допомогою зменшення порцій їжі при більш частому вживанні. Слід також відмовитися від продуктів і страв, які можуть дратувати шлунок. Серед таких виділяється кисла, гостра і смажена їжа. "Зменшіть порції алкоголю, а краще уникайте випивки. Припиніть палити, якщо ви курите. Вивчайте техніки управління стресом",-додала екс-міністр.
І в кінці Уляна Супрун порекомендувала не терпіти, відчуваючи неприємні симптоми, і разом з фахівцем скласти найбільш оптимальний план лікування, так як деякі форми хронічного гастриту підвищують ризик захворювання на рак шлунка.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, температура під 40: Супрун розповіла, як розпізнати небезпечну інфекцію у малюків

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Як повідомляв "Знай.ua", пережити, а не виживати: Супрун дала поради людям з інвалідністю на період пандемії.

Знай.ua писав, гірчицю краще в бургер: Супрун розвінчала "печерний" спосіб лікування застуди та грипу.