Українці мало що знають про співачку з польського Кракова Сусанну Яру. Зараз вона солістка гурту "HRDZA", працює відразу в декількох жанрах - від автентичного виконання народних пісень, фолку - до ф'южн, року та електронної музики.
Дівчина народилася в Почаєві (Тернопільська область). Яра є неординарною представницею польської музичної сцени. Зараз Сусанна збирає мільйони переглядів на YouTube, а починала дівчина зі співу в церковних хорах.
Про історію життя і творчість Сусанни пише журналіст Роман Кабачій для "Української правди".
Батько Сусанни - диякон Антон Яровий, досі протодиякон Перемишльсько-Горлицької єпархії Польської Автокефальної Православної церкви.
Мама Мар'яна яра - православний богослов, а ще диригент, композитор, музикант, дослідник карпатського фольклору та орнаментики. Вона також засновниця церковного хору "Ірмос" і жіночого ансамблю "Відимо", що існують більше 20 років.

Сусанна з мамою Мар’яною Ярою, фото з Instagram співачки
Сусанна з мамою Мар’яною Ярою, фото з Instagram співачки

У 1992-му маму Мар'яну як регента хору запросив переїхати з родиною до Польщі православний Митрополит Варшавський Василь (Дорошкевич). Так сім'я опинилася в сусідній державі. Місцем служіння було обрано Сянок - історичне місто в Карпатах неподалік кордонів з Україною.

"Мама чимало в мене вклала, брала мене в кожен хор, хотіла я цього чи ні. Віддала на скрипку, коли мені було чотири роки. Я навіть не думала, що можна бути кимось іншим. Жартують, що не я собі вибрала цю дорогу, а так вибрала доля", - розповідає Сусанна.

Пізніше була музична школа, заняття класикою, в дитячих колективах з народною музикою, авторською піснею.
Мар'яна Яра також заснувала дитячий ансамбль "Сяничок" при місцевому гуртку українців у Польщі. З ним Сусанна об'їздила всю країну, були на всіх можливих українських фестивалях, конкурсах. Загалом дівчина встигла поспівати в близько 30 різних хорах і колективах.
Одна з найкращих пісень Сусанни - "Посій же ся посій", на слова і музику Петра Мурянки.

"Не буду скромною, це дуже гарне виконання. Пісні Мурянки ще не дочекалися таких виконань, тому що їх в основному співали діти, які відпрацювали в неділю якийсь концерт або спектакль і в ньому заспівали пару пісень", - зізнається Яра.

Вперше активно про гурт HRDZA заговорили в 2010 році, коли команду було дискваліфіковано з фіналу словацького "Євробачення" - їх пісню Taká sa mi páči "Така мені подобається" було представлено раніше.
Однак, перш ніж Сусанна змінила Вероніку Шолтесову-Рабадову в ролі фронтвумен, у гурту не було успіху в 18 млн переглядів кліпу - мова йде про пісню "Штефан".

"Дійсно, такого успіху не було. "Полюбила я Стефана" це моя пісня, вона на моїй першій авторській платівці "Весна навесні" з 2013 року", - зізнається співачка.

Сусанна багато співає народних пісень, але має також і авторські сольні проєкти.

"Є такі дні, коли мені близька народна пісня, чисто докорінно заспівана, а буває коли той власне внутрішній світ диктує те, що може показати тільки авторська пісня. Взагалі музику я слухаю дуже різну, різних жанрів - важкий хард-метал, джаз, класику, оперу - слухаю все. Суть не в жанрі, а в тому, як її хтось виконує, - розповідає вона.

Сусанна мріє про концерт в столиці України: "Для організації великого концерту в Києві потрібно було б налагодити багато контактів, а правилам протидії коронавірусу, так цілий колектив ще повинен два тижні сидіти на самоізоляції".