Одним із питань сьогоднішнього пленарного засідання Верховної Ради став "календарний" законопроект із визначними датами і ювілеями у 2021 році. Профільним Комітетом був розроблений список із понад 250 позиціями – від дати заснування Львівської астрономічної обсерваторії та дня народження Лесі Українки до 75-річчя з дня створення ЮНЕСКО. Та дехто з парламентарів помітив "історичне провалля" у презентованому переліку. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна рада - фото з сайту ВРУ
Верховна рада - фото з сайту ВРУ

"За" і "проти": думки нардепів розділилися

Добірка з понад 250 дат презентована у "Проекті Постанови про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2021 році" № 4478.

Та думки з приводу його об'єктивності в залі розділилися.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень
Показати ще

"Це – компромісне рішення, над яким працював Комітет, який проробив глибоку роботу, підключали спеціалістів і експертів. Там, дійсно, збалансовані різні дати. Але ключовий меседж дуже простий: "Ми за Україну чи ми проти України?". Ми за історичну пам'ять, справедливість, за тих, хто боровся за Україну. Я закликаю всіх підтримати його", - підкреслив заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Ігор Гузь.

Проте, деякі парламентарі знайшли відверті недоліки. Одним з них стала відсутність у наданому переліку дати річниці початку Великої Вітчизняної Війни, що розпочалася 22 червня 1941 року.

Не знайшлося тут і 35-ї річниці Чорнобильської трагедії, що сталася 20 квітня 1986 року.

Чорнобиль - фото Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник
Чорнобиль - фото Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник

Марки, монети та шкільні заходи

Врешті-решт, "за" Постанову № 4478 в цілому проголосувало 238 нардепів, 40 утримались, а 17 виступили "проти". І, як зазначено в документі, в силу вона вступає у день прийняття.

Положеннями Постанови передбачено звернення до Нацбанка України із пропозицією ввести в обіг ювілейні монети, присвячені пам'ятним датам і ювілеям 2021 року. Аналогічне звернення буде і до "Укрпошти" – щодо створення тематичних поштових конвертів і марок.

До того ж, незважаючи на відсутність зазначених важливих фактів, цей список вже незабаром може стати частиною шкільного життя українських учнів.

Пленарний тиждень, що розпочався 15 грудня, триватиме до 18 грудня, включно. Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.