Уляна Супрун попередила про те, що медицина в період пандемії може залишитися без фінансування.

Ситуацію, яка склалась в медичній галузі колишня міністерка МОЗ Уляна Супрун описала на своїй сторінці у Facebook.

Як відомо, Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2021 рік. Супрун зазначила, що на охорону здоров’я виділено трохи більше ніж 162 млрд гривень, що, на її переконання, аж ніяк не достатньо.

Та навіть попри недофінансування медицини в період пандемії є низка штучних перепон, які вже через 2 тижні можуть призвести до фінансової кризи медичної галузі.

"Вже середина грудня, але досі не затверджено важливий документ — порядок реалізації програми медичних гарантій на перший квартал 2021 року. Міністр Степанов пояснив це начебто тим, що проєкт постанови допрацьовується і колись буде винесено на засідання уряду", - зазначила колишня очільниця МОЗ.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Супрун, фото з відкритих джерел
Супрун, фото з відкритих джерел

Супрун пояснила, що означає затримка затвердження цього важливого документу і чим це загрожує.

"НСЗУ як головний розпорядник коштів не матиме правових підстав оплачувати послуги, які надаватимуть медичні заклади з 1 січня 2021 року", - зазначила Супрун.

По суті лікарні, які уклали договори і працювали за новими правилами, просто не отримають грошей для роботи в новому році. Це стосується і тих медичних закладів, де лікують пацієнтів з коронавірусом.

Крім цього можуть виникнути перебої з роботою програми “Доступні ліки”, через що українці з хронічними захворюваннями залишаться без необхідних їм ліків.

"Часу залишається обмаль, невідомо, коли цю постанову доопрацюють і коли винесуть на засідання удару. Для переукладання договорів з кількома тисячами медзакладами та аптеками потрібно не один день, тож затримки буде уникнути складно. Якщо ж постанова вийде зі значною затримкою, то продовжити договори з медзаклади стане неможливим, залишиться лише опція укладання нових договорів, що забирає ще більше часу", - попередила Супрун.

Нагадаємо, Уляна Супрун пояснила українцям, як дожити до весни

Як повідомляв портал Знай.ua, Супрун розповіла про симптоми та способи лікування гастриту

Також Знай.ua писав, Супрун дала поради людям з інвалідністю на період пандемії.