Не секрет, що висока (а якщо порівнювати з іншими європейськими країнами, то просто вкрай висока) вартість газу для наших земляків - одна з найболючіших тем.

Відеоблогер Сергій Корнак вирішив розібратися, в чому тут справа.

«Дивно виходить: у нас є свої українські поклади газу, які вважаються третіми в Європі. До 1992 року Україна споживала 118 мільярдів кубів газу на рік, тобто працювали заводи та підприємства, а у 2019-2020 роках тільки 32 мільярдів кубів. Споживання скоротилося в 4 рази», - говорить він.

Досить подивитися на ці показники, щоб зрозуміти: національна економічна система переживає глибокий занепад. Однак зниження відноситься тільки до споживання газу промисловістю, а міста споживають його, як раніше.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

«Нумо розберімося, з чого складається ціна на газ. 73 відсотки палива, що добувається - це Нафтогаз з дочірніми підприємствами. Нафтогаз на 100 відсотків - державна компанія, але ось «дочки» на 42 відсотки належать Коломойському і Боголюбову», - нагадує Корнак.

Також на частку приватних компаній припадає чверть газового ринку. Це Полтавська газонафтова компанія, що належить тим же Коломойському і Боголюбову, «Укрнафтобуріння» Коломойського і Віталія Хомутинника, і знаменита Burisma Миколи Злочевського.

Попри всі розмови про «зовнішнє управління», підкреслює оглядач, на всьому українському ринку газу немає ніяких закордонних компаній.

«Собівартість видобутку українського газу - 250 доларів, а в цьому році ми закуповували паливо у Росії за 130-160 доларів за тисячу кубометрів. Дивовижні цифри: тобто росіянам треба добути цей газ чортзна-де, потім доставити до нас, потім в Європу ... А наш внутрішній газ коштує 250 доларів. На розвідку нових територій наші компанії не витрачають ні копійки», - зазначає Сергій Корнак.

Україна набагато бідніше Німеччини, але тут газ коштує набагато більше, ніж там. Про яку конкуренцію можна говорити в таких умовах? А умови ці, як наполягає Корнак, не зміняться, поки тарифи встановлюються з волі олігархів.

Раніше він пояснював, чому Україна збідніла шляхом своєї зовнішньої торгівлі, хоча мала б багатіти.

Також Корнак розкрив взаємовідносини влади і бізнесу в нашій країні.