Лікар-педіатр і популярний блогер Євген Комаровський прокоментував побоювання одного зі своїх читачів щодо впливу коронавірусної хвороби на психіку.

Про це йде мова в одній з останніх публікацій на сторінці зіркового медичного публіциста у соціальній мережі "Інстаграм".

"Слухаю новини про коронавіруси, і все частіше зустрічаю повідомлення, що пацієнт у лікарні вийшов у вікно, стрибнув у проліт сходів, перерізав собі вени, напав на лікаря ... Це виходить, що ковід19 так впливає на психіку людини, що він стає взагалі ненормальним - втрачає інстинкт самозбереження, кидається на інших ... Невже цей вірус не тільки легені, але і мозок руйнує?" — цікавиться допитливий українець.

На це у Комаровського є невтішна відповідь: "Так[, руйнує]. До 30% хворих з важкими формами мають депресію, суїцидальні спроби. Це дуже серйозна проблема, якою зараз стурбовані клініцисти в усьому світі", — підкреслив лікар.

Однак тут не все так однозначно.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Треба, правда, розуміти, що тут працюють два механізми. По-перше, є безпосередній вплив вірусу на тканини головного мозку, механізм якого поки не зрозумілий. А коли цей механізм накладається на навколишній інформаційний геноцид, то, природно, величезна кількість людей впадає в депресію. По-друге, прояви депресії посилюються дефіцитом кисню і загальною слабкістю, які характерні для проявів ковіда. Тому вплив вірусу на психіку однозначно присутній", — пояснив можливі механізми медик.

Тим не менш, приводу для паніки нема — куди важливіше подбати про свій психічний добробут і здоров'я загалом. І у цій царині у педіатра є порада й для дорослих.

"Негативний вплив телевізора однозначно перевищує негативний вплив коронавирусу", — нагадав Комаровський.