Український кулінар Євген Клопотенко поділився рецептом традиційного німецького різдвяного штолена з марципаном. За традицією штолен готують за 21 день до того, як з'їсти. Проте, це не обов'язкова умова.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
Підписатися"Отже, штолен. Шо воно таке? То німецька різдвяна випічка. За традиціями штолен готують заздалегідь та 21 день чекають перед тим, як його з'їсти. Але то німці, вони терплячі, то хай і чекають. А ми, українці, приготуємо та знищимо той штолен одразу. Захочемо - зготуємо ще один. Наша філософія простіша, бо ми ніколи не знаємо, що буде завтра. Тому отримуємо задоволення тут і зараз.", - написав він.
Інгредієнти:
- 500 г борошна пшеничного (+ для посипання поверхні)
- 100 г цукру
- 25-30 г дріжджів
- 10 г солі
- 150 г вершкового масла, розм'якшеного
- 250 мл молока
- 1 ч. л. ванільного цукру з кардамоном
- 125 г кураги
- 125 г в'яленої журавлини
- 50 г темного рому
- 1 дрібка солі
- за смаком цедра апельсина
Для марципану:
- 50 г волоських горіхів
- 50 г мигдалю
- 150 г цукру
- 40 мл води
Для змащування:
- 25 г вершкового масла, топленого
- 2-3 ст. л. цукрової пудри
Приготування:
У велику миску насипте 500 г борошна і 100 г цукру. Розкришіть 25-30 г дріжджів з одного боку миски, дрібку солі і 1 ч. л. ванільного цукру з кардамоном – з іншого. Можете використовувати ароматні спеції і прянощі за своїм смаком: корицю, гвоздику, мускатний горіх тощо.
Додайте туди ж 150 г вершкового масла, попередньо розм'якшеного, і 250 мл теплого молока, перемішайте. Можна також додати цедру апельсина. Викладіть тісто на присипану борошном поверхню і місіть його 6-7 хв. Залиште тісто в мисці на 1 годину, щоб воно підійшло, накривши.
Для приготування марципану перемеліть в чаші блендера або кавомолці 50 г волоських горіхів і 50 г мигдалю в дрібну крихту. Висипте у сотейник 150 г цукру і влийте 40 мл води, варіть на невеликому вогні до розчинення цукру. Додайте крихту з горіхів і, постійно помішуючи, варіть ще 3 хвилини до загустіння. Залиште масу для охолодження.
З холодної маси сформуйте "ковбаску". Наріжте невеликими кубиками 125 г кураги і змішайте зі 125 г в'яленої журавлини. Залийте 50 г рому і залиште настоюватися на 2-3 години, а ще краще - на ніч.
Тісто помніть і розподіліть його в круглий пласт товщиною 1 см. Розподіліть по ньому вимочені курагу і журавлину. Трохи загорніть одну сторону. З іншого боку загорніть трохи більше тіста до протилежного стику. Викладіть зверху на тісто "ковбаску" з марципана. Складіть тісто ще раз до тонкого краю, злегка примнувши шов.
Залиште штолен ще на 20-30 хвилин. Випікайте при температурі 170-180 градусів протягом 45-50 хвилин. Дістаньте штолен з духовки і змастіть 25 г гарячого топленого масла. Посипте 2-3 ст. л. цукрової пудри. Подавайте різдвяний штолен холодним.
Нагадаємо, Марина Боржемська показала, як готувати швидкі і корисні страви: рецепт салату і печеної риби з гарбузом
Як повідомляв портал "Знай.ua", "Яблуко" з буряка та м'яса: рецепт яскравої закуски на Новий рік. Овочево-м'ясна закуска у вигляді яблука - це ідеальна страва на Новий рік. Вона яскрава, смачна і легко готується!
Також "Знай.ua" писав, 5 закусок до Нового Року: накриваємо святковий стіл без зайвих витрат. Святковий новорічний стіл передбачає велику кількість закусок і салатів. Пропонуємо рецепти на швидку руку, щоб без зайвої мороки накрити домашній стіл на Новий Рік.