Міністр соціальної політики України Марина Лазебна розповіла, як зростуть пенсії та зміниться порядок соціальних виплат у 2021 році. Інтерв'ю у глави Мінсоцполітики взяли журналісти Радіо Свобода.

За словами Лазебної, уряд України планує почати індексацію пенсій з 1 березня 2021 року. При цьому, в Кабміні ще не знають, яким зробити Індекс — це тільки обговорюється.

" ми зараз думаємо над варіантами індексації. Тому що, по-перше, ми ще не знаємо індексу, на який відсоток буде підвищення. Але ми точно почнемо її 1 березня. І будемо наполягати на тому, щоб вона відбулася", — сказала міністр.

Також Лазебна заговорила про те, що статистика по смертності від коронавірусу Covid-19 в Україні просто критична. У зв'язку з цим в найближчі плани українського уряду входить спрощення процесу надання матеріальної допомоги сім'ям медпрацівників, життя яких забрав Covid-19. Лазебна підкреслила, що процедура буде спрощена вже в січні 2021 року.

" ми бачимо критичну статистику, коли гинуть медики від Covid, факт є. Але є законодавство України, яке говорить, що для того, щоб підтвердити, що це професійне захворювання, тобто нещасний випадок на робочому місці, треба пройти відповідну процедуру. Це Держпраці робить, створюється комісія. До комісії входять медичні працівники. Потім акти. Це по два, по три місяці все відбувається. І, звичайно, якщо навіть сьогодні ми візьмемо, що більш ніж 170 вже такі розслідування пройшли, то тільки 30% підтверджує факт, що захворів медик на робочому місці. Всі інші не підтверджуються. Тобто така ще ситуація", - сказала Лазебна.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Вона також сказала, що в уряді "чітко знають" установи де лікують хворих з ковідом, і первинним завданням стане "виведення їх з усієї бюрократичної процедури цих довгих розслідувань".

" якщо ми знаємо, що ці люди працюють з Covid, якщо стався трагічний випадок загибелі медика, то буде спрощена процедура, просто установа охорони здоров'я буде робити акт щодо захворювання або смерті на робочому місці, і будуть такі акти відразу надходити до Фонду. Прибираємо велику комісію Держпраці, профпатологи і так далі, і будемо надавати за спрощеним порядком. Я думаю, що Січень піде по новому порядку", - зазначила вона.

Раніше повідомляли, українським пенсіонерам під ялинку: як у 2021 році зміняться суми головних виплат.

Як повідомляв Знай.uа, зліт податків і нові субсидії: у Мінсоцполітики розповіли про долю держвиплат на 2021 рік.

Знай.uа писав, підвищення і перерахунок пенсій в Україні: міністр Лазебна розповіла, коли і як зміняться виплати.