Міністр соціальної політики Марина Лазебна прокоментувала наявні проблеми з виплатами компенсацій родинам загиблим від коронавірусної хвороби COVID-19 медиків, а також розповіла, що робити з лікарняними при самоізоляції.

Про це вона розповіла у програмі "Суботнє інтерв'ю" на "Радіо свобода".

Так, хоча в Україні загинуло під час пандемії близько 300 медиків, державну компенсацію змогли отримати лише 53 людини. У подальшому ж має працювати спрощена схема надання грошової допомоги.

"Це одне із найболючіших і найпріоритетніших для мене питань", — заявляє про ситуацію з виплатами родинам лікарів Лазебна: "Тому що ми бачимо критичну статистику, коли гинуть медики, які працюють або від ковіду, але є законодавство України, яке говорить, для того, щоб підтвердити, що це професійне захворювання, тобто нещасний випадок на робочому місці, є, вже була створена ця процедура, це держпраці робить, перевіряє, створюються комісія, комісію входять медичні працівники, потім там акти створюються.. це по два по три місця воно все відбувається і звичайно якщо навіть сьогодні ми візьмемо, що там близько більше там 170 уже таки розслідування пройшли, то тільки 30% підтверджує факт, що це захворів медик на робочому місці, розумієте? Всі інші не підтверджуються. Така ситуація. І сьогодні, я думаю, що це питання буде вирішено, яким чином воно буде вирішене, ми чітко знаємо заклади, де лікують хворих на ковід, ми чітко знаємо екстрену медичну допомогу, яку надають медики, які лікують ковід. Їх треба вивезти з цієї процедури бюрократичної, оцих розслідувань довгих. Якщо ми вже знаємо, що ці люди працюють з ковідом, значить якщо там щось сталося трагічне, стався випадок з загибеллю медика, буде спрощена процедура, просто буде закладу охорони здоров'я робити акт захворювання або смерті на робочому місці і будуть отакі акти зразу надходити в фонд".

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Також Лазебна стверджує, що тепер стало й простіше отримати лікарняний по самоізоляції.

"Це була програма ще нами запроваджена, це була наша ініціатива, коли почали розглядати як розірвати ланцюжок захворюваності. Ми зрозуміли, що може бути в родині людина яка хвора. І щоб далі не йшло, щоб ця людина ізолювалася. Так, в неї може не бути симптоми, а є люди, які не хворіють, і тому була запроваджена програма лікарняних по самоізоляції. Вона працює. Там 70000 виплачених лікарняних, вони йдуть там 50% від середнього доходу людини. І люди можуть їх оформлювати на 14 днів як лікарняний, тільки у нього інша назва “лікарняний по самоізоляції”. У нас програма працює, кошти державного бюджету … Ми постійно комунікуємо, ми на фоні соціального страхування, на сайті фонду є порядок як це отримати", — пояснила міністр.