Кабінет міністрів України провів позачергове засідання. Єдиним пунктом порядку денного є збалансування цін на газ для населення.

Трансляція засідання доступна на сайті "Ютуб".

"Справедливе і збалансоване рішення вже напрацьоване", — стверджує прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, обіцяючи, що його затвердять вже 18 січня.

Так, уряд встановив граничну ціну на газ для побутових споживачів на рівні 6 гривень 99 копійок за кубічний метр на період до завершення карантину або опалювального сезону.

Як пояснив очільник уряду, така гранична ціна знизить закупівельні ціни на газ для населення у середньому на 30 відсотків, а подекуди — й на всі 40. На всю ж щомісячну платіжку економія має складати у середньому близько 500 гривень. У порівнянні з опалювальним сезоном 2018-2019 ціна має знизитися на 1,5 гривні.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Денис Шмигаль, скріншот YouTube
Денис Шмигаль, скріншот YouTube

При цьому якщо громадянин уклав угоду на так званий річний продукт з ціною нижче 6,99 гривень, то вона збережеться.

За прогнозами Кабміну, якби не урядове втручання, вже у лютому кубометр газу міг би коштувати 12 гривень.

При цьому Шмигаль заявив, що Україна не планує відмовитись від ринку газу, оскільки він приносить низку переваг, а саме знищення монополізму і надприбутків олігархів, а також кінець розкраданню блакитного палива. Таким чином, прем'єр-міністр пообіцяв "кінець газовому рабству", в якому десятиліттями знаходилися українці. Окрім цього, ринок газу завдасть удару нинішній системі, за якої відбувається приватизація прибутків і націоналізація збитків.

Щодо ж нашумілої абонплати (плати за транспортування газу і обслуговування мереж), то на неї теж встановили граничну ціну — на рівні 1 гривні 79 копійок за кубометр.

Пізніше підсумками засідання Шмигаль поділився на своїй сторінці у соціальній мережі "Фейсбук".

Скріншот Facebook Дениса Шмигаля
Скріншот Facebook Дениса Шмигаля

Нагадаємо, Шмигаль назвав "справедливим" шалене зростання тарифів на газ: "Природний процес".

Також Знай.ua писав, Прем'єр Шмигаль порахував бюджетні гроші наприкінці року: "У 2021-й ми заходимо з…"