У четвер, 21 січня, холодноярці вшанували пам'ять полеглих "кіборгів" під час запеклих боїв за Донецький аеропорт.

Рівно шість років тому, 21 січня 2015 року офіційно заявили, що сили АТО пішли з Донецького аеропорту через руйнування об’єкта.
93-а окрема гвардійська механізована бригада "Холодний Яр" у березні 2014 року однією з перших вирушила на захист кордонів України та боронила Донецький аеропорт разом з іншими українськими військовослужбовцями та добровольцями.
Тому саме сьогодні холодноярівці вшанували полеглих "кіборгів" - оборонців ДАПу. Церемонію проводили біля монумента загиблим воїнам-холодноярцям. Про це йдеться на офіційній сторінці 93-тьої ОМБр Холодний Яр у Facebook.

Командир бригади підполковник Іван Войтенко у своїй вступній промові наголосив, що захисники Донецького аеропорту прославилися на весь світ і стали еталоном хоробрості і витривалості військовослужбовців.

"Сьогодні я не хотів би говорити пафосних речей. Скажу від себе: не з чуток знаю, як перебувати під постійним вогневим впливом противника. І коли йшли запеклі бої за ДАП, про них тоді часто говорили медіа, я прекрасно розумів, що особовий склад, якій там, відчував постійну небезпеку, вони були під постійною загрозою смерті. Були й інші ділянки фронту, які ворог атакував, обстрілював. Але це було епізодично, не щоденно і щохвилинно. Саме тому оборона Донецького аеропорту стала еталоном хоробрості, витривалості й підготовленості наших підрозділів. І завдяки новинам з аеропорту армійці, що обороняли інші ділянки фронту, відчували тоді піднесення й жагу до перемоги. У військових є такий вислів: де є професіоналізм, немає місця героїзму. Мається на увазі, що досконально сплановані та відпрацьовані дії військових не потребують геройства та жертовності. Але Донецький аеропорт довів, що ці поняття не суперечать одне одному. Героїзм і професіоналізм там були невіддільними складовими боїв за ДАП".

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати
Показати ще

Загиблих "кіборгів" вшанували хвилиною мовчання. А почесна варта посеред німої тиші виконала символічні постріли у повітря на їхню честь.

Також підполковник Войтенко подякував військовослужбовцям, які пройшли Донецький аеропорт і продовжують служити в Збройних Силах та передають новим поколінням армійців свій досвід.

Зокрема, підполковник висловив вдячність присутньому на заході оборонцю ДАПу Олександру Козинцю, який воював в аеропорту у серпні і вересні 2014 року у складі 2 батальйону 5 роти 93 бригади й був поранений на позиції "Броня" у новому терміналі. Нині боєць продовжує службу у ремонтно-відновлювальному батальйоні.

Своєю чергою капелан отець Олександр зазначив:

"Кожного разу ми збираємося для вшанування пам’яті кіборгів з величезною подякою до них. А найбільшим проявом подяки є наша молитва. Адже ті, кого вже немає в живий потребують Божого милосердя, щоб осягнути вічність".

Нагадаємо, кіборг, який вижив після бійні за Донецький аеропорт, розповів правду

Як повідомляв портал Знай.ua, танкіст-захисник ДАП розповів про найжорстокіші дні боїв

Також Знай.ua писав, учасниця, яка покинула проєкт, у Львівському аеропорту вшанували легендарних "кіборгів"