Отець Діонісій з початком бойових дій на Донбасі обрав шлях капелана - військового священника.

На плечі священнослужителя ліг тягар непростих випробувань. Про життєву історію отця Діонісія розповіли в штабі ООС.

Отець Діонісій з початку війни з Росією обрав шлях капелана в одній з частин Національної гвардії, яка базується у прифронтовому районі.Та на шляху до капеланства на плечі священнослужителя ліг тягар непростих випробувань. Про життєву історію отця Діонісія розповіли в штабі ООС.

Капелан отець Діонісій
Капелан отець Діонісій

До окупації у священника було звичайне життя священнослужителя: семінарія, монастир та парафія у невеличкому містечку. Та окупанти кардинально змінили всі плани отця Діонісія.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

"Коли розпочалося захоплення сепаратистами ближніх міст: Слов’янськ, Краматорськ, то я взагалі не розумів що відбувається. Не розумів до тих пір, коли вже люди, які називали себе «ополченцями», не захопили у Дружківці міськраду та відділок поліції. Несподівано озброєні хлопці в балаклавах прийшли і до мене додому та силою відвезли мене до так званого "підвалу", – згадує отець Діонісій.

Священник пройшов через катування і на своїй шкірі відчув, що несе з собою "руській мір".

"Під замком" у підвалі-катівні священнослужителя протримали дві доби. Незважаючи на сан, його били і катували, як і інших людей, яких кинули у "підвали" за тверду проукраїнську позицію.

Від отця Діонісія, катуючи та залякуючи вбивством, вимагали зізнатися в тому, що він приїхав бунтувати людей проти "руського миру".

"Підвальне приміщення, у якому нас тримали, складалося з декількох кімнат. У кожній було приблизно по 20 полонених. Через кожні 2 – 3 години когось виводили до сусідньої кімнати для допитів. У тій же кімнаті, а також на подвір’ї проводилися розстріли полонених. Як і іншим людям, мені погрожували, казали що вивезуть до Слов’янська і це буде дорога в один бік. Та на другу добу, неочікувано зайшов чоловік у балаклаві. Він змусив мене написати розписку, що я ніколи не повернусь до Дружківки. Мене відпустили, та з міста я не поїхав – два тижні переховувався у знайомих, поки терористи не пішли, - розповів отець Діонісій.

Після того, як українські війська витіснили окупантів з Дружківки, отець Діонісій почав надавати волонтерську допомогу нашим військовим та їздив на передову, щоб підтримати українських захисників молитвою.

Капелан отець Діонісій, фото: штаб ООС
Капелан отець Діонісій, фото: штаб ООС

"Ми плели сітки, пекли пиріжки, навіть в’язали носки та взагалі, допомагали всім, чим на той час могли допомогти нашим воїнам. Якщо я чув, що волонтери їдуть на передову, я в підряснику вирушав з ними на позиції наших військових, щоб підтримати їх молитвою", - каже капелан.

Саме під час цих поїздок на передову отець Діонісій вирішив продовжити свою справу, але вже у якості капелана в одній із військових частин Національної гвардії України.

Сьогодні у частині жодне свято не проходить без участі отця Діонісія. Кожен з військовослужбовців у будь-який момент може прийти до нього сповідатись чи просто поспілкуватися та полегшити душу.

Капелан отець Діонісій з українськими воїнами, фото: штаб ООС
Капелан отець Діонісій з українськими воїнами, фото: штаб ООС

Капелан отець Діонісій з українськими воїнами, фото: штаб ООС
Капелан отець Діонісій з українськими воїнами, фото: штаб ООС

Зазначимо, що на війні роль капеланів займає далеко не останнє місце у житті військових. Військові священники є духовною опорою і підтримкою наших воїнів. Капелани допомагають долати розчарування та зневіру і навіть рятують життя у моменти найважчої душевної боротьби.

Нагадаємо, талановитий конкурент Ями і Кухар пішов на Донбас захищати Україну

Як повідомляв портал Знай.ua, молодий "айдарівець" мріяв стати кінологом, але пішов захищати Україну

Також Знай.ua писав, як працює мобільний центр психологічної підтримки на Донбасі