Тарас Кремінь, уповноважений із захисту державної мови, підготував список простих рекомендацій, які допоможуть людям, які у побуті спілкуються не українською мовою, краще опанувати і спілкуватися державною мовою.

Ці рекомендації були написані після того, як набули чинності нововведення до Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Тарас Кремінь, скріншот: Youtube
Тарас Кремінь, скріншот: Youtube

Кремінь рекомендує такі поради:

  • спілкуйтеся українською з рідними, друзями та навіть незнайомцями;
  • оточіть себе українською всюди - читайте книги, дивіться фільми, слухайте музику;
  • спілкуйтеся з носіями української, щоб вивчати нові слова та практикувати вимову, читайте історії людей, яким це вже вдалося;
  • завжди говоріть українською в магазині, таксі, кав’ярні, вимагаючи дотримання вашого права на отримання інформації та послуг державною мовою;
  • увімкніть українську на всіх електронних пристроях та в налаштуваннях програм, дописуйте українською в соцмережах;
  • користуйтесь українськомовними версіями сайтів, шукайте українською в пошукових системах;
  • заведіть нотатник для нових цікавих слів, фразеологізмів, крилатих висловів.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Це справді дієві поради, проте варто зазначити, що вони спрямовані не так на допомогу людям, для яких українська не є мовою побуту, а тому вони можуть зіштовхнутися з труднощами при наданні послуг українською, а на людей, які прагнуть взагалі перейти на українську мову.

Закон України не вимагає відмовитися від рідної для вас мови в приватних ситуаціях, проте надавати послуги у публічних місцях українською мовою зобов'язує. Хорошими вправами для покращення ділової української може бути:

- підготуйте короткі діалоги, які найчастіше звучать у вас на роботі (таким чином ви зможете швидко і впевнено говорити коректно і навіть літературно)

- підготуйте список слів, які стосуються вашої діяльності, але ви не знаєте/забуваєте як їх коректно перекласти українською (це дасть впевненість, прискорить ваше мовлення і розширить словниковий запас).

Нагадаємо що робити, якщо відмовили в законному праві
отримати послугу українською мовою

Як повідомляв портал Знай.ua, мовний омбудсмен Тарас Кремінь дав алгоритм дій, якщо відвідувача не обслуговують українською мовою