Кабмін запропонував законопроект Про удосконалення пенсійного законодавства, який вступає в протиріччя з іншими його документами і може погіршити становище цілих груп пенсіонерів.

Кабмін на своєму засіданні затвердив законопроект Про індексацію пенсій 27 січня — тепер він має надійти до Верховної Ради, передає "Курс України".

Як заявили в уряді, мета документа - удосконалити пенсійне законодавство і збільшити пенсійне забезпечення громадян.

Починаючи з 2022 року, Уряд пропонує встановити щорічну індексацію пенсій в країні не пізніше 1 березня. А не як минулого року - коли пенсії проіндексували тільки в травні.

Що примітно, індексації пенсій для військовослужбовців, держслужбовців та інших категорій пенсіонерів будуть здійснюватися на загальних умовах.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Також пропонується достроково призначати пенсії за віком - за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано у зв'язку зі змінами організації виробництва та інших умов. Маються на увазі випадки, коли людина у віці вже не може знайти роботу.

пенсіонери, скріншот з відео
пенсіонери, скріншот з відео

Ще одна важлива в соціальному плані інновація: запропоновано призначати достроково пенсії матерям (батькам) дітей, хворих важкими або рідкісними захворюваннями, яким не встановлено інвалідність.

Також, повинно буде покращитися становище військових інвалідів: мінімальні пенсії їм встановлюються свідомо вище прожиткового мінімуму - від 105 до 120%.

Законопроект покликаний ще й полегшити життя багатодітним матерям і батькам дітей-інвалідів — вони зможуть виходити на пенсію раніше і з меншим трудовим стажем.

Пенсії військових без підвищення

Є кілька підходів до того, як повинні нараховуватися пенсії військовим пенсіонерам. Один-самого військового відомства, другий — Кабміну, третій — Верховної Ради. І ці підходи істотно відрізняються.

3 грудня 2020-го Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №2141" про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", який передбачає підвищення пенсій військовим. Згідно з цим документом, максимальна пенсія військовослужбовців у відставці повинна бути підвищена з 70 до 90% від грошового забезпечення на відповідних посадах. Якщо законопроект приймуть у такому вигляді у другому читанні, раніше певні військові пенсії доведеться перерахувати, на що, за оцінкою авторів законопроекту, буде потрібно 14,8 млрд грн додаткових коштів.

Однак Мінфін і Мінсоцполітики виступає категорично проти такого рішення, там хочуть продавити свій варіант індексування пенсій - більш щадний для бюджету.

Військові ЗСУ, фото: 24 канал
Військові ЗСУ, фото: 24 канал

Відомо, що в 2020 грошове забезпечення діючих військових не підвищувалося, а це означає, що підвищення пенсій очікувати не доводиться. Більш того, і в 2021-му підвищувати забезпечення силовикам уряд не має наміру — а значить, і зростання пенсій не буде.

Виходить, що якщо урядовий законопроект приймуть, то пенсії військовим індексуватимуть з 1 березня 2022 р. - але це буде гарантоване підвищення як всім.

Якщо ж не приймуть урядовий законопроект, то військові пенсіонери взагалі незрозуміло коли дочекаються підвищень.

Привілейованим зроблять добре

Ті, кому покладено пенсії відповідно до законів "Про державну службу"," Про службу в органах місцевого самоврядування"," Про статус народного депутата України"," Про наукову та науково-технічну діяльність", будуть продовжувати їх отримувати до переведення за бажанням самої людини на пенсію з інших підстав (наприклад, за віком).

"Ці пенсії дійсно не індексувалися, оскільки ще Арсеній Яценюк, під час свого перебування прем'єром у 2015-му, ліквідував норму про спеціальні пенсії. Швидше за все, саме вона була несправедливою: пересічні українці після 40 років стажу отримували 40% середньої зарплати, а "особливі категорії" після 20 років стажу — 90%. Тепер, як бачимо, поділ на" звичайних " і " привілейованих " повертається",- йдеться в повідомленні.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Киянам обіцяють підвищити пенсії разом з мінімалкою-головне дожити

Як повідомляє портал «Знай.иа» Пенсіонерам накинуть по 400 гривень, тепер заживуть-коли і кому чекати " подарунка"

Також «Знай.иа " писав, що Кожен повинен мати: Лазебна подарувала "діамант" українцям, пенсіонери аплодують