Права людей починаються з прав дитини, а захист прав дитини є одним з найважливіших пріоритетів у державі. Про це розповіли на офіційній сторінці Міністерства юстиції України в Facebook.

Про які права повинна знати кожна дитина?

  • Кожна дитина повинна знати, що всі рівні перед законом і суспільством, а тому будь-які прояви порушення прав щодо неї не повинні бути приховані, незалежно, з чиєї сторони вони надходять: батьків, вихователів або навіть однокласників.
  • Діти мають право на повага до приватного життя, в тому числі на таємницю листування, телефонних розмов або особистої сторінки в соцмережах.
  • Дитина має право спілкуватися з обома батьками, якщо вони розлучені, за винятком тих випадків, коли це суперечить його інтересам. Більш того, серед основних прав дитини – право на належне утримання. Відповідний обов'язок батьків випливає не тільки з усталених моральних принципів нашого суспільства, а й чинного законодавства. Це, зокрема, проявляється в забезпеченні неповнолітньої дитини мінімально необхідними благами, які потрібні для його життя і виховання. І розірвання шлюбу між подружжям не звільняє батьків від обов'язку матеріально утримувати своїх дітей.

До того ж в Україні схвалено Національну стратегію реформування системи юстиції щодо дітей на період до 2023 року.

Цим документом відзначена необхідність вирішення основних системних проблем юстиції щодо дітей, подолання прогалин у системі міжвідомчої взаємодії, забезпечення профілактичної, соціально-виховної роботи та роботи, спрямованої на ресоціалізацію неповнолітніх, схильних до протиправної поведінки і вчинили правопорушення, а також на посилення захисту прав дітей, які потерпіли від правопорушень, зокрема, насильницького характеру, та дітей, які є свідками правопорушень.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Нагадаємо, безробіття в Україні досягло критичної межі, 11 осіб на 1 місце.

Як повідомляв "Знай.uа", українці стали частіше відмовлятися від сім'ї і назвали плюси самотності.

Також "Знай.uа" писав, що українці через високі тарифи "штурмують" Кабмін, яких пільг вимагають у влади.