Білоруска і молода мама Тетяна Аспман переїхала до Швеції 14 років тому. Жещина розповіла, як виховують дітей у країні, яка першою заборонила покарання дітей.

У рік шведський малюк зазвичай відправляється в дитячий сад, передає Rebenok.by. Є варіанти від держави та приватні кооперації, для яких батьки самі орендують приміщення і наймають працівників.

За величиною групи бувають від шести людей в маленьких населених пунктах до 20 у великих містах. Якщо один з батьків безробітний або перебуває у відпустці по догляду за молодшою дитиною, малюк може бути в установі близько 15 годин на тиждень.

Родина, фото pxhere
Родина, фото pxhere

За словами Тетяни, більшість шведів говорять дітям правду, обробляючи інформацію відповідно до віку дитини. Для бесід з "незручними" питаннями є спеціальні книги і фільми, які прийдуть на допомогу батькам.

До речі, в Швеції розмову з дітьми часто починають з питання, а не з твердження.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Можна замість "Час додому!" сказати: "Чи хочеш ти зараз піти додому?" Таким чином дорослі виявляють інтерес до дитячих думок, можуть дізнатися думку дитини і зрозуміти, як далі поводитися з нею", - наводить приклад жінка.

мати з дитиною / фото: Pixabay
мати з дитиною / фото: Pixabay

Крім того, у Швеції заборонено фізично карати дітей. Співробітники соцустанов, які підозрюють фізичні покарання в сім'ї, зобов'язані повідомляти про це органам влади.

На порушників закону можуть поскаржитися і оточуючі. Залежно від тяжкості злочину батькам може загрожувати штраф або навіть позбавлення волі і вилучення дитини з сім'ї.

Також у Швеції на законодавчому рівні ратифікована "Конвенція ООН про права дитини". У дитячих садках і школах, в книгах і спеціальних передачах дітям розповідають про їхні права. Вони знають про фізичні межі і розуміють, що до їх тіла заборонено торкатися без дозволу.

Нагадаємо, у Міносвіти попередили про шахраїв.

Як повідомляв портал Знай.uа, у МОН показали, як змінилася українська школа і що буде нового в 2021 році.

Також портал Знай.uа писав, як зареєструватися на ЗНО: покрокова інструкція.