Законопроект був затверджений у другому читанні

Довгоочікуваний "Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів" № 3450 в першому читанні був проголосований 5 листопада 2020 року. Проте, сьогодні, 4 лютого, нардеп від партії "Батьківщина" Сергій Власенко, що запам'ятався сотням тисяч українців як адвокат Юлії Тимошенко в кримінальній справі про газові контракти, намагався зробити все, щоб змінити його положення. В результаті під час розгляду законопроекту в цілому сесійна зала перетворилася на майданчик криків і галасу. Тож, у якому вигляді був затверджений Закон?

"Здай корупціонера - отримай 10 %" - фото Погляд
"Здай корупціонера - отримай 10 %" - фото Погляд

Аноніми, "стукачество" і Сталінська традиція

Саме нардеп Сергій Власенко вів найпалкішу словесну боротьбу за внесення правок до запропонованого Проекту Закону № 3450.

Розгляд запропонованих ним правок затягнувся майже на 2 години.

Верховна Рада, нардепи заблокували трибуну та крісло спікера - фото Знай.ua
Верховна Рада, нардепи заблокували трибуну та крісло спікера - фото Знай.ua

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Чимало з них стосувалися можливості надання анонімних скарг на корупційний факт – це близько десятка правок.

"Людина, яка пише анонімки – це не викривач, вона – стукач. І ми повертаємося у 1937 рік. Ті, хто хотів, щоб аноніми стали так званими викравачами, понапхали цих анонімів по всьому Закону. Анонімки – це Сталінська традиція Радянського Союзу, я це добре знаю", - зазначив в ході обговорень Член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Сергій Власенко.

Сергій Власенко - фото Центр політичної освіти - Батьківщина
Сергій Власенко - фото Центр політичної освіти - Батьківщина

На гарячу промову і емоційні коментарі щодо "стукачества" і дозволу анонімних звернень політика досить стримано та ґрунтовно відповів Перший заступник голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

"Для того, щоб набути повноцінного статусу викривача, людина, яка подала анонімну інформацію, буде персоніфікуватися. Те, що зараз іде банальна гра словами і намагаються тиснути на старий досвід ті, хто, напевно, ще застав Сталінські анонімки, а можливо їх і використовували, це – дуже і дуже неправильно. Ми маємо забезпечити можливість людям повідомляти про на даному процесі анонімно", – відзначає один з ініціаторів законопроекту № 3450 Ярослав Юрчишин.

Ярослав Юрчишин - фото з Фейсбук
Ярослав Юрчишин - фото з Фейсбук

Чи можна залишитися анонімом?

Відреагували на заяви Сергія Власенка і в профільному Комітеті ВРУ і, в решті решт, абсолютна більшість із запропонованих ним правок не були прийняті.

"Якщо людина подає інформацію анонімно, ні ми, ні держава, ні правоохоронні системи не знають хто це. Людина сама обирає – або вона хоче захист і винагороду в кінці, або вона хоче анонімність і подає свої інформацію без жодних даних. Чому важливо дати можливість людям подавати анонімну інформацію? Тому що вона може бути цікавою і корисною, вирішальною в кримінальному провадженні. А позбавляти мотивації людину подати інформацію анонімно, ні на що не претендуючи від держави, ми не можемо", - повідомила заступник голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики Галина Янченко.

Верховна Рада - фото rada.gov.ua
Верховна Рада - фото rada.gov.ua

Як відомо, 1 січня 2020 року вже вступив в дію Закон "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо викривачів корупції" № 198-ІХ.

Згідно із положеннями документу, людина може отримати винагороду у розмірі до 10 % від суми, на яку було вчинено корупційний злочин. Йдеться мова про злочини, грошовий розмір яких у 5 тисяч і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб – а десь від 10 млн грн.

Передбачається, що винагорода виплачуватиметься у розмірі до 10% суми, на яку було вчинено корупційний злочин. Але її точний розмір визначатиме суд.

Вищий антикорупційний суд України - фото Знай.ua
Вищий антикорупційний суд України - фото Знай.ua

Як передати повідомлення про корупцію?

Незважаючи на тривалу дискусію, "за" законопроект № 3450 віддали голос 253 народних депутата – "проти" ж проголосувало всього 8.

Тож, що ми маємо?

Згідно із положеннями документу, викривачам будуть надані наступні гарантії:

  • убезпечення від незаконного звільнення з роботи,
  • гарантовано право на заходи безпеки щодо них та близьких їм осіб, у разі загрози життю і здоров'ю,
  • на відшкодування витрат у зв'язку із своїм захистом,
  • на рівні закону закріплено права викривачів на: безоплатну правову допомогу, конфіденційність та анонімність повідомлень, винагороду у визначених законом випадках, а також на отримання психологічної допомоги.

Надана інформація вноситиметься до Єдиного порталу повідомлень.

Законопроект № 3450 - скріншот
Законопроект № 3450 - скріншот

Підтвердження або не підтвердження статусу викривача здійснюється впродовж 10 робочих днів.

Законопроект № 3450 - скріншот
Законопроект № 3450 - скріншот

Як зазначається в положеннях документу, реалізація запропонованого законопроекту не потребуватиме видатків з Державного бюджету України.

"Очікується, що фінансування заходів щодо організації роботи Єдиного порталу повідомлень викривачів може бути покрите за рахунок міжнародної технічної допомоги, що надається Національному агентству з питань запобігання корупції", - йдеться у Пояснювальній записці до Проекту Закону № 3450.

Верховна Рада - фото з сайту Верховної Ради України
Верховна Рада - фото з сайту Верховної Ради України

Тож про подальший розвиток подій та розгляд інших питань в Парламенті читайте на порталі Знай.ua.