Коли чекати?

Останній день першого лютневого пленарного тижня Парламенту відзначився візитом міністра охорони здоров'я України Максима Степанова. На вимогу народних депутатів він прибув до Верховної Ради 5 лютого з "COVID-звітом".

Максим Степанов, фото з Facebook
Максим Степанов, фото з Facebook

На всю України – немає і 70 тисяч ліжок

В рамках години запитань до Уряду міністр охорони здоров'я розповів про результати проведення карантинних заходів, запроваджених Урядом України у січні 2021 року, та про виконання плану вакцинації населення України від СOVID-19.

Нагадаємо, саме січневій локдаун, що тривав з 8 по 24 число, українці називали "абсурдом", а парламентарі справжнім "трешем" і "боротьбою з панчохами".

Локдаун, мем - фото з Фейсбук
Локдаун, мем - фото з Фейсбук

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Локдаун, 8 січня - фото з Фейсбук
Локдаун, 8 січня - фото з Фейсбук

"Головна мета на цьому етапі пандемії досягнута – Україна знаходиться на 34 місці в Європі за рівнем смертності. У нас в 3 рази менша смертність, ніж в Великобританії, і в 2 рази менше, ніж у Франції. Це теж результат запровадженого карантину. В перший тиждень грудня у нас було 89 тисяч нових випадків на COVID-19, за минулий тиждень – всього 27 тисяч", - зазначає міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

Та от тільки, на відміну від оптимістичної промови профільного міністра, статистика й досі залишається не такою і втішною.

За добу в Україні зафіксовано 4923 нових підтверджених випадків захворювання на коронавірус. Серед них – 222 медпрацівників і 230 дітей.

МОЗ, 5 лютого - скріншот
МОЗ, 5 лютого - скріншот

карантин в Україні, фото unian
карантин в Україні, фото unian

Те ж саме стосується і кількості спецліжок, на розгортання яких у Уряду було 10 місяців.

На багатомільйонну країну, станом на сьогодні, в Україні нараховується 66 848 ліжок, виділених для лікування хворих на COVID-19. А киснем обладнано всього 56 тисяч із них.

Локальний карантин: за яких умов впровадять?

Відзвітував міністр і про "стратегію майбутнього", за якою у подальшому будуть визначатися критерії для введення більш жорстких карантинних обмежень.

"Вона передбачатиме загальні епідемічні правила для всієї країни. В залежності від зміни ситуації в конкретній області будуть запроваджуватися локальні обмеження. Якщо буде збільшуватися навантаження на медичну систему такими темпами, які можу призвести до колапсу, на території цього регіону будуть вводитися червоний рівень небезпеки. Він передбачатиме жорсткі карантинні обмеження", - відзначає Максим Степанов.

Максим Степанов - фото з Фейсбук (сторінка М.Степанова)
Максим Степанов - фото з Фейсбук (сторінка М.Степанова)

Якщо ж брати конкретні цифри, то, як наголосив міністр охорони здоров'я, жорсткі карантинні обмеження вводитимуться у наступних випадках.

"Якщо 65 % заповнених ліжок з киснем або зростання більше ніж 50 % кількості госпіталізованих протягом 7 днів, за таких умов комісія буде вводити жорсткі обмеження на території області до моменту стабілізації ситуації", - наголошує Максим Степанов.

карантин в Україні, фото: unian
карантин в Україні, фото: unian

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.