Коли чекати змін?

Попри чисельні спори і скарги чималої кількості нардепів на відсутність вагомих питань у планах Парламенту на перше півріччя 2021 року, кілька важливих для українців рішень все ж було затверджено. Одним з них став Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості, що має позбавити десятки тисяч громадян від жорстких погроз та переслідувань колекторів. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада, фото: офіційний сайт
Верховна Рада, фото: офіційний сайт

Закон прийнято – новий список заборон

Деталі нового Закону парламентарі розповіли в ході брифінгу, що відбувся в кулуарах Верховної Ради 4 лютого.

"До мене і до багатьох моїх колег звертається багато людей із скаргами про те, що їх переслідують бандити. Хто ці бандити? Це так звані колекторські фірми, яких в Україні діє понад 500", - зазначив в ході брифінгу народний депутат Член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Арсеній Пушкаренко.

Та, як відзначив нардеп, майже половина з них – представники "бандитських 90-х".

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

"Тільки 300 з них мають ліцензії. А все інше – це угруповання, які нагадують бандитські 90-ті. Коли нічними дзвінками, листами, іншими методами переслідування сьогодні піддаються наші громадяни. Це погроза життю, фізичне насильство – таких випадків було дуже багато в усіх куточках України. Разом із прийнятим законопроектом 4241 це відійде у минуле", - повідомляє Арсеній Пушкаренко.

Арсеній Пушкаренко - фото з Фейсбук
Арсеній Пушкаренко - фото з Фейсбук

Даним Проектом Закону, за словами нардепа, передбачаються наступні зміни:

-погрожувати, шантажувати, вводити в оману заборонено,

-повідомляти про борг третім особам заборонено,

-вимагати від родичів погасити борг заборонено,

-на вимогу боржника колектор має представитися, назвати компанію, назвати борг і на підставі чого вимагає борг,

-боржнику можна буде телефонувати тільки в денний час (з 8.00 до 20.00),

-можна телефонувати не більше 2 разів на день.

Верховна рада - фото з сайту ВРУ
Верховна рада - фото з сайту ВРУ

Як відсіюватимуть "бандитів" та коли чекати захисту?

Однак, до повноцінної дії цих норм треба почекати ще, щонайменше, кілька місяців.

27 січня кількістю у 355 голосів "за" Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості № 4241 був прийнятий в цілому.

Верховна Рада, нардепи і планшети - фото Знай.ua
Верховна Рада, нардепи і планшети - фото Знай.ua

Попри те, що даний Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, більшість його положень вводиться в дію через 3 місяці з дня набрання ним чинності.

Виключенням є "культурні норми". Вимоги з етичної поведінки, які віднині стануть обов'язковими при спілкуванні з боржниками, вводяться в дію з дня набрання чинності цим Законом.

Дмитро Разумков, Верховна Рада - фото rada.gov.ua
Дмитро Разумков, Верховна Рада - фото rada.gov.ua

Планується і жорстке "фільтрування" існуючих нині колекторських фірм.

"Юридичній особі, яка не включена до Реєстру колекторських компаній, забороняється здійснювати врегулювання простроченої заборгованості", - зазначено в положеннях документу.

Законопроект № 4241 - скріншот
Законопроект № 4241 - скріншот

У список заборонених колекторів потрапляють особи, зареєстровані на території тимчасово окупованих територій – Криму, Луганської та Донецької областей. А також громадяни, зареєстровані в державі, що здійснює збройну агресію проти України.

Законопроект № 4241 - скріншот
Законопроект № 4241 - скріншот

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що обіцяним "весняним посадкам" дали другий шанс: Рада остаточно затвердила Закон – як отримати винагороду за корупціонера.