У першому читанні Верховна Рада прийняла законопроект № 4142"про систему громадського здоров'я". Про це розповів головний санітарний лікар України Віктор Ляшко у своєму Facebook.

"Україні потрібна сучасна система реагування на загрози для здоров'я та протиепідемічного захисту. І саме так передбачено Законопроектом. Законопроект-це результат спільної клопіткої роботи протягом 3 останніх років експертної спільноти та міжнародних партнерів (ВООЗ, ЄС, USAID). Епідемія коронавірус SARS-CoV - 2 виявила слабкі місця в системі охорони здоров'я країни. Звичайно, нам вдається, у міру надходження, вирішувати проблеми і реагувати на ризики. Але для майбутнього цього реагування мало. Чому? Тому, що виконавчій гілці влади необхідні прості і зрозумілі інструменти, які дозволять закласти фундамент розвитку нової підсистеми – системи громадського здоров'я", - пише Ляшко.

Він зазначив, що законопроект передбачає побудову вертикально інтегрованої мережі Центрів контролю та профілактики хвороб. І крім того, буде головний центр, який забезпечить координацію діяльності цієї мережі в рамках епідеміологічного реагування.

"Центри контролю та профілактики захворюваності будуть створюватися навколо регіональних потужностей-лабораторних центрів, обласних центрів громадського здоров'я, підрозділів зі статистики та моніторингу та оцінки. Підрозділи будуть повністю відповідальні за свій регіон-від рутинного моніторингу показників, до прогнозування, виявлення надзвичайних ситуацій, спалахів і реагування на них", - стверджує Ляшко.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Раніше ми повідомляли, календар вакцинації від Covid - 19 на 2021 рік, хто і коли отримає препарат безкоштовно.

Як повідомляв "Знай.uа", шахраї пропонують українцям підроблені ПЛР-тести, Ляшко зробив заяву.

Також "Знай.uа" писав, що вакцина Pfizer-BioNTech приїде вже зовсім скоро, Ляшко розповів про відповідь від COVAX.