Заступник Міністра у справах ветеранів України Терещенко Олександр Леонтійович розповів, як перейшов у щоденному спілкуванні на українську мову.

Своєю історією він поділився на особистій сторінці в соціальній мережі Фейсбук. Олександр Терещенко розповів, що народився в старовинному козацькому селі Мигія на Півдні України. Його мама викладала у місцевій школі російську мову та літературу. Вдома ж сім'я спілкувалася виключно суржиком.

"Ця дивна суміш двох мов, безжально вирізняла представників селянства в будь-якому товаристві. В міру зростання, я все більше комплексував від того нашого суржику, коли опинявся в міському середовищі. Вступ до інституту та особливо дворічна служба в совєтській армії, остаточно розв'язували мовне питання.", - поділився він. Терещенко Олександр

Олександр Терещенко, facebook.com/tol.tv/
Олександр Терещенко, facebook.com/tol.tv/

Зміни почали відбуватися у 1991 році, адже за словами Терещенка, українська мова вабила його "десь глибоко на підсвідомому рівні". Він був впевнений, що українець має знати свою рідну мову. Вирішальним мовне питання для нього стало на полігоні, а потім і на сході України.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

"Після поранення я знову повернувся в Миколаїв, маючи за плечима відсутність рук, високу національну свідомість і російську мову як основну мову спілкування. Можливо поєднання двох останніх компонентів було трохи дивним, але було.", - розповів він. Олександр Терещенко

Проте, у цей час все настирливішим ставало бажання розмовляти українською мовою. Чоловік зізнався, що найбільше його стримував приклад Азарова, адже чйому не хотілося виглядати так само смішним, як колишній прем'єр-міністр.

Олександр Терещенко, facebook.com/tol.tv/
Олександр Терещенко, facebook.com/tol.tv/

"Щоб освоїти мову потрібна практика, а практикуючи ти обов‘язково будеш помилятися. Іноді ці помилки виглядають вкрай кумедно і що найгірше, робиш їх у самий непідхожий момент. Попри це, винагородою стане неймовірне відчуття насолоди від мови, яка була прописана десь там в генетичному коді.", - зізнався він. Олександр Терещенко

Терещенко зізнається, що відчуття цієї насолоди було для нього неймовірним, здавалося навіть, що він почав дихати по іншому. Своїм землякам Терещенко радить не боятися виглядати смішними. За його словами, цей період займе зовсім небагато часу, а вже напрактикувавшись у винагороду ви отримаєте неймовірну насолоду від спілкування рідною мовою.

Скрін: facebook.com/tol.tv/
Скрін: facebook.com/tol.tv/

Нагадаємо, задоволена Ніцой похвалила Полякову за українську мову: "Браво, Олю, заспівайте свої "шльопки"". Перед цим співачка прокоментувала закон про державну мову.

Як повідомляв портал "Знай.ua", соліста гурту "Песняры" не пустили в Україну через Крим: кадри допиту. Артиста затримали у пункті пропуску "Бориспіль".

Також "Знай.ua" писав, що Суркіс згадав, як Ющенко вітав його з перемогою Динамо над Спартаком: "Цьомкаю, люблю"