Зварити улюблений борщ нині для багатьох українців стало надто дорого. Адже найнеобхідніші продукти м'ясо, овочі, олія суттєво зростають у ціні.

Зараз ціни на м'ясо орієнтовно наступні: кілограм свинини – 120-160 гривень, яловичини – 180-200 гривень. Петрушка була по 7 гривень, а тепер 12 гривень (120 грн/кг). Продавчиня пояснює, що нашу зелень купувати не вигідно, адже Азербайджан привозить рожеві помідори, які продають по 35 гривень за кілограм. Водночас українські коштують 120. "У нас дуже дорогий газ. І нашим підприємцям дуже невигідно", - каже вона.

Водночас цілком доступною залишилася морква - її ціна за кілограм виросла, приблизно, на гривню. Фахівці прогнозують зростання цін на овочі вже через місяць-півтора. Очікується, що підніметься ціна на картоплю, буряк і моркву, пише "Уніан".

Червоний борщ, кадр з відео
Червоний борщ, кадр з відео

Дивує також ціна на олію – пляшка вже навіть не літрова, а 850-900 мл продається за ціною 36-39 гривень. Ціни наразі найвищі за останні шість років. Експерти пояснили, що утискати упаковування олійників змушує, зокрема, менший ніж зазвичай останній урожай соняха.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Попереджають також і про зростання до 10 відсотків цін на хліб і крупи. Вже здорожчав цукор. Зросли ціни й на зернові, як наслідок – здорожчали яйця. Адже у вартості яйця 60% - це комбікорм (кукурудза).

Економіст Олег Пензин зазначає, що українська сім’я витрачає 50 відсотків своїх доходів на харчі. Водночас європейські - від 12 до 18. "Ціни одні й ті самі, а доходи різні", - говорить він.

Олександр Гагаєв, з яким ТСН.Тиждень ходив по закупи для борщу, витратив понад 200 гривень: свинячі реберця – 100 грн, картопля – 10 грн, капуста, буряк, цибуля, часник - по 5 грн, морква – 3 грн, квасоля – 20 грн, помідори консервовані – 25 грн, сало – 30 грн.

Буряк, скріншот: Youtube
Буряк, скріншот: Youtube

Нагадаємо, котли та плити стали "жерти" вдвічі більше газу, українцям не по кишені: "Немає грошей на найнеобхідніше!". Українці скаржаться на суттєве погіршення якості газу.

Як повідомляв портал "Знай.ua", батьки просять у Зеленського скасувати ЗНО і заборонити мобільні телефони в школах. Українці просять заборонити учням користуватися мобільними телефонами.

Також "Знай.ua" писав, що українці просять про субсидії для всього населення країни: "В кого дохід, не перевищує 50 тисяч гривень". Українці просять призначити субсидії всьому населенню країни.