Щорічно 3 лютого в США відзначають День чотирьох капеланів. У це свято вшановують пам'ять капеланів Армії США, які віддали свої життя заради порятунку екіпажу і пасажирів судна "Дорчестер".

Цей день також вважається Святковим днем ​​єпископської церкви. Про пам'ятну подію розповідає військовий капелан Міністерства Оборони України Олександр Петрушкевич. Відповідний допис з'явився на його сторінці у соцмережі Фейсбук.

У 1943 році 3 лютого судно "Дорчестер" було атаковано підводним човном U-223. Торпеда пошкодила електрообладнання, залишивши судно в темряві, яка викликала паніку. Дехто з пасажирів залишився зачиненим у трюмі.

Судно "Дорчестер", facebook.com/petruskevihc
Судно "Дорчестер", facebook.com/petruskevihc

Капелани очолили евакуацію, намагаючись заспокоїти людей і допомогти постраждалим та пораненим. Проте, коли роздали всі рятувальні жилети, виявилося, що їх не вистачає на усіх. Не задумуючись, капелани зняли з себе жилети та пожертвували їх іншим людям.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

"Вони допомогли більшій кількості моряків сісти в човни. Потім капелани зложили руки і, промовляючи молитви та співаючи гімни, загинули разом з кораблем. - Джордж Ленсинг Фокс, пастор методистської церкви; - Олександр Девід Гуд - юдейський равин; - о. Кларк Вандерсалл Полінг, священник реформаторської церкви; - о. Джон Патрік Вашингтон, священник римської католицької церкви.", - йдеться у повідомленні. Олександр Петрушкевич

Військовий капелан Міністерства Оборони України Олександр Петрушкевич також наводить уривок зі спогадів уцілілого у морському бою Grady Clark:

Скрін: facebook.com/petruskevihc
Скрін: facebook.com/petruskevihc

"Коли я відплив від корабля, я озирнувся. Все було освітлено сигнальними ракетами. Судно затонуло, задерши ніс уверх. Останнє, що я бачив - були четверо капеланів, що молилися за наше спасіння. Вони зробили все, що могли. Більше я їх не бачив. В них не було жодного шансу вижити без рятувальних жилетів...", - розповів він.

"Також зі свідчень інших спасенних очевидців знаємо те, що усі вони чули молитви на різних мовах, за різними деномінаційними традиціями, але усіх чотирьох капеланів, що були разом та не мали розпачу від того, що залишилися на затоплюючому кораблі, віддавши свої жилети іншим морякам... Добрий приклад щирої співпраці і взаємоповаги капеланів одної Армії (навіть на одному кораблі) з різних деномінацій.", - підсумував він. Олександр Петрушкевич

Нагадаємо, котли та плити стали "жерти" вдвічі більше газу, українцям не по кишені: "Немає грошей на найнеобхідніше!". Українці скаржаться на суттєве погіршення якості газу.

Як повідомляв портал "Знай.ua", батьки просять у Зеленського скасувати ЗНО і заборонити мобільні телефони в школах. Українці просять заборонити учням користуватися мобільними телефонами.

Також "Знай.ua" писав, що українці просять про субсидії для всього населення країни: "В кого дохід, не перевищує 50 тисяч гривень". Українці просять призначити субсидії всьому населенню країни.